Laboratoriumtesten

Beoordeling coronavaccin Oxford versneld in gang gezet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesBeoordeling coronavaccin Oxford versneld in gang gezet
RTL

De eerste resultaten van het zogenoemde Oxford-vaccin zijn aangeleverd bij het Europees geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Dat gaat nu bepalen of het vaccin veilig en werkzaam is.

De onderzoeksresultaten die het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca en onderzoekers van de Universiteit van Oxford nu hebben aangeleverd, zijn gegevens uit het laboratorium.

Eerste gegevens

In dit laboratoriumonderzoek is onderzocht in hoeverre het vaccin het immuunsysteem helpt om antilichamen op te bouwen tegen het coronavirus. De resultaten van het onderzoek met vrijwilligers volgen later. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet te zeggen.

De beoordeling door het CHMP gebeurt omwille van de tijd met een 'rolling review'. Dat betekent dat er niet wordt gewacht tot het complete onderzoek is afgerond, maar dat het bedrijf nu al de eerste gegevens deelt.

Knettergek of heldendaad? Suzanne (48) test Nederlands coronavaccin
Lees ook

Knettergek of heldendaad? Suzanne (48) test Nederlands coronavaccin

Werking vaccin

Het Oxford-vaccin moet ervoor zorgen dat in het lichaam een afweer wordt opgebouwd tegen een bepaald onderdeel op de buitenkant van het coronavirus, het zogenoemde S(pike)-eiwit.

Op het moment dat een gevaccineerd persoon in aanraking komt met het virus, herkent het afweersysteem dit specifieke onderdeel. Het afweersysteem voorkomt op deze manier dat het virus cellen van het lichaam binnendringt en zorgt er zo voor dat iemand niet ziek, of minder ziek wordt.

300 miljoen doses

In september werd het onderzoek naar het Oxford-vaccin korte tijd stopgezet vanwege een ernstige bijwerking. Tijdens de beoordeling van het vaccin wordt daar nu extra goed naar gekeken.

Nederland heeft samen met Duitsland, Frankrijk en Italië snel toegehapt en 300 miljoen doses van het vaccin besteld, hoewel dus nog niet zeker is of het middel werkt. Dit heeft de overheid gedaan om te voorkomen dat het vaccin, mocht het werken, niet meer beschikbaar is.

Denise Abranches is de eerste Braziliaanse vrijwilliger die het Oxford-vaccin toegediend heeft gekregen. "Als er een kans is op een vaccin, moet je gewoon meedoen."
Lees meer over
AstrazenecaCoronavaccinCoronavirusNederland