Geeft risico aan

Huizen in Nederland krijgen vanaf volgend jaar funderingslabel

·Aangepast:
© ANPHuizen in Nederland krijgen vanaf volgend jaar funderingslabel
RTL

Alle Nederlandse woningen krijgen vanaf 2021 een funderingslabel waarmee de staat van het huis wordt aangegeven. Het label zal worden opgenomen in taxatierapporten van huizen. Vanaf vandaag kunnen huiseigenaren hun label inzien.

Tv-programma De Monitor deed de afgelopen tijd onderzoek naar de funderingsproblematiek. Zo'n één miljoen van de 7,7 miljoen Nederlandse woningen zou dreigen te verzakken.

Urgentie

Het funderingslabel zal worden opgesteld aan de hand van dertien factoren, waaronder hoogte-, grondwater- en funderingsgegevens. De risicocategorieën lopen van A tot en met E. 

'Huurders de dupe van beleid Rutte: steeds meer inkomen naar woning'
Lees ook

'Huurders de dupe van beleid Rutte: steeds meer inkomen naar woning'

"Een D of E-label betekent niet meteen dat een huis op instorten staat, maar het moet een koper of eigenaar wel aansporen om onderzoek te doen", zegt Don Zandbergen van Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). "Het geeft aan dat er urgentie is."

Droogte en lage waterstand

De verwachting is dat zo'n 250.000 een hoog risicolabel zullen krijgen. Mogelijke oorzaken van de zwakke funderingen zijn bijvoorbeeld de droogte en lage waterstanden van de afgelopen jaren.

Niet alle huiseigenaren zijn zich bewust van de slechte fundering van hun huis, waardoor de kosten hoog op kunnen lopen. Deze kosten worden vaak niet gedekt door verzekeringen. 

Wat het kost om een fundering te vervangen of herstellen, wisselt volgens Zandbergen per situatie. De ene huiseigenaar is 30.000 euro kwijt, terwijl de andere een paar ton moet betalen. "De kosten liggen tussen de 800 en 1500 euro per vierkante meter. Daarom is het goed dat mensen weten waar ze aan toe zijn."

Benieuwd wat voor label jouw woning krijgt? Kijk hier wat voor label jouw huis krijgt.

Lees meer over
WoningmarktNederland