Vertrouwelijke brief

27.000 statushouders moeten volgend jaar huis krijgen: 'Enorme opgave'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP27.000 statushouders moeten volgend jaar huis krijgen: 'Enorme opgave'
RTL

27.000 statushouders moeten volgend jaar een woning krijgen. Maar met de huidige toestand op de woningmarkt is dat eigenlijk niet te doen. Het kabinet spreekt in een vertrouwelijke brief aan provincies en gemeenten van een 'enorme opgave'. De brief is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.

De Tweede Kamer wil opheldering, want het beschikbaar maken van bijna dertigduizend woningen is een onhaalbare afspraak in een krappe woningmarkt.

Recht op een huis

Een statushouder is een asielzoeker met verblijfsvergunning. Als een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, moet hij uit het asielzoekerscentrum en naar een huis.

Inburgering Syrische statushouders verloopt steeds beter
Lees ook

Inburgering Syrische statushouders verloopt steeds beter

Elk jaar maken kabinet, gemeenten en provincies een afspraak hoeveel huizen er beschikbaar komen. Dit jaar was de afspraak ongeveer 12.000 mensen een woning zouden krijgen. Dat was al lastig, maar het probleem wordt alleen maar groter, blijkt uit de brief van het kabinet. Er wordt gesproken over een 'hoge taakstelling' en 'enorme opgave'. 

Want voor 2021 moeten 27.000 vergunninghouders huisvesting krijgen. Reden voor de piek: de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is druk bezig met het wegwerken van eerder opgelopen achterstanden. Dat gaat veel sneller dan gemeenten woningen kunnen regelen, zeker op een krappe woningmarkt.

Jarenlange bezuinigingen

"Dit probleem is ontstaan doordat jarenlang is bezuinigd bij de IND", vertelt Abdeluheb Choho van VluchtelingenWerk Nederland. "Heel veel mensen zijn weggestuurd waardoor enorme achterstanden zijn opgelopen en asielzoekers jarenlang hebben moeten wachten op de start van hun asielprocedure." 

Terwijl juist die huisvesting zo belangrijk is, zegt hij. "Je kunt pas aan een leven in Nederland beginnen als je de rust hebt van een woning waar je in kunt wonen. Dan pas kun je gaan oriënteren op een baan, op de taal. En dat willen deze mensen heel graag, want die zijn ook naar Nederland gekomen om vrij te zijn en een leven op te kunnen bouwen."

Dat is volgens hem niet alleen voordelig voor statushouders zelf. "Als je ze in een asielzoekerscentrum laat zitten, kost het de samenleving vaak meer dan wanneer je ze een huurwoning geeft."

'Iedereen moet wachten'

Maar zoveel mensen huisvesten is echt heel ingewikkeld voor veel gemeenten, zegt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. "Op een sociale huurwoning moeten mensen vaak lang wachten, dan is het niet uit te leggen als statushouders voorrang krijgen."

Daarom pleit hij voor tijdelijke sobere huisvesting van statushouders. "Daarin moeten we statushouders huisvesten en van daaruit kunnen ze wachten op een sociale huurwoning, want dat moet tenslotte iedereen." 

Hoe dan ook moeten de statushouders aan een huis geholpen worden. Provincies en gemeenten zijn daar verantwoordelijk voor. 

Hij vluchtte in 2015 vanuit Syrië naar Nederland. Nu timmert Ghiath Alnajjar hard aan de weg met zijn eigen koffietent.
Lees meer over
Tweede KamerImmigratie- en Naturalisatiedienst (IND)Asielzoekers