Uitzonderingspositie

De bieb toch weer open: 'Ze hadden huilende mensen voor de deur'

Door Thomas Bosman··Aangepast:
© ANP / Dingema MolDe bieb toch weer open: 'Ze hadden huilende mensen voor de deur'
RTL

Premier Mark Rutte was bij de persconferentie dinsdag duidelijk: bibliotheken moeten twee weken dicht. Na veel verzet is nu een motie tegen een 'generieke sluiting' van de bibliotheken - en ook buurthuizen - door alle partijen in de Tweede Kamer gesteund. Maar wat kunnen bibliotheken eigenlijk tijdens een gedeeltelijke lockdown?

"De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) had bijvoorbeeld huilende mensen voor de deur staan die er niet in konden, dat is een praktijkvoorbeeld van hoe de bibliotheek gemist wordt als het dichtgaat", zegt Anton Kok, directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, tegen RTL Nieuws.

Geleend bibliotheekboek na bijna veertig jaar alsnog ingeleverd
Lees ook

Geleend bibliotheekboek na bijna veertig jaar alsnog ingeleverd

Vanochtend vond er een overleg plaats tussen de VOB en de vier grote bibliotheken van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daar werden de plannen besproken voor een mogelijke heropening.

Kok is vooral blij dat de politiek oog heeft voor de 'brede, maatschappelijke functie van bibliotheken', die volgens hem verder gaat dan alleen boeken afhalen. "We begeleiden veel educatieve projecten en faciliteren werkplekken voor studenten."

Steeds vaker kiezen scholieren ervoor om een examentraining te volgen of om te studeren in de bibliotheek in plaats van thuis

Toch is het niet vanzelfsprekend dat iedere bibliotheek zomaar weer opengaat. In overleg met de veiligheidsregio’s moet per bibliotheek worden gekeken naar de mogelijkheden, benadrukt Kok.

Geleende boeken

Alle bibliotheken verlengen in ieder geval de termijnen voor geleende boeken, maar ze zullen verschillend omgaan met de nieuwe uitzonderingspositie.

Zo heeft de bibliotheek van Rotterdam laten weten nog geen actie te ondernemen, in afwachting van de verdere maatregelen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De online activiteiten gaan wel door.

De OBA gaat kijken naar het aanbieden van educatieve programma's, studieplekken op basis van reservering en dagbesteding voor kwetsbare bewoners. "Het opzetten van een afhaalservice heeft op dit moment minder prioriteit", laat de bibliotheek weten.

Volgens Kok gaan de hoofdvestigingen in Den Haag dicht voor de uitleenservice, maar wordt er gekeken om die service kleinschalig in regiovestigingen op te zetten. De bibliotheek Utrecht houdt een aantal vestigingen open om boeken in te leveren en zet gedane reserveringen vast.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Mini-routekaart

Vanmiddag heeft de VOB een 'mini-routekaart' verstuurd naar alle openbare bibliotheken, die uitkomst moet bieden voor de komende twee weken.

Voor actuele informatie verwijst Kok door naar de website van de betreffende bibliotheken, die volgens hem wel bereid zijn om creatief om te gaan met de nieuwe situatie.

"Dat is het leuke hieraan: de bibliotheken spelen zelf in op de behoeften van de maatschappelijke vraag. Dat is ook de achterliggende gedachte van de motie van Jesse Klaver."

Lees meer over
Jesse KlaverStudentenBoekenLiteratuurAmsterdam