Corona-update, stel je vraag

Wat is de rol van scholieren bij de verspreiding van corona?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Wat is de rol van scholieren bij de verspreiding van corona?
RTL

Een heftige maatregel: scholen sluiten om het coronavirus tegen te gaan. Dat roept de vraag op in hoeverre scholieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus. In deze corona-update beantwoorden we vragen hierover van onder anderen Ria en Linda.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt: hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van corona. Kinderen worden minder ernstig ziek en hoeven bijna nooit opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Maar dat tieners een rol spelen bij de verspreiding, is een feit. Dat zegt ook Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en OMT-lid, tegen RTL Nieuws. "Sowieso in de bovenbouw, maar je ziet in de laatste cijfers dat ook steeds meer 14- en 15-jarigen positief testen op het coronavirus."

Steeds meer tieners besmet

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat sinds 31 augustus gemiddeld 8,2 procent van de positief geteste mensen in de leeftijdsgroep 13 tot 17 jaar zit. Ook kinderen in de basisschoolleeftijd testen positief, maar in veel mindere mate. Dat heeft er deels mee te maken dat er voor de leeftijdsgroep tot 12 jaar geen dringend advies geldt om je te laten testen.

Sinds de tweede golf begon, is in alle leeftijden een stijgend aantal besmettingen. Onder kinderen is volgens het RIVM vooral in de leeftijd van 12 tot 17 jaar een toename te zien. Kinderen maken een steeds groter aandeel uit van het totaal aantal besmettingen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ouders besmetten

Uit onderzoeken blijkt dat corona zich vooral verspreidt van volwassene naar volwassene. Kinderen kunnen het ook via volwassenen krijgen, bijvoorbeeld van hun ouders. Dat een kind z'n ouders besmet, komt minder vaak voor. "Toch moet je ervan uitgaan dat het gebeurt", zegt Károly Illy. "Het is zeker niet nul."

Overigens is in de cijfers van het RIVM geen groter aandeel van het totaal aantal besmettingen te zien in de leeftijdsgroepen van de ouders van de kinderen, van 40 tot 54 jaar.

Moeten kinderen straks ook gevaccineerd worden tegen corona?
Lees ook

Moeten kinderen straks ook gevaccineerd worden tegen corona?

Hoe ziek je bent, zegt overigens niets over hoe besmettelijk je bent. Illy: "Ook kinderen die geen of weinig symptomen hebben, kunnen het virus verspreiden. Helaas."

Bij corona werkt het dus heel anders dan bij de griep. Influenza gaat volgens verschillende onderzoeken veel makkelijker over van kind naar volwassene, stelt het RIVM.

Clusters op scholen

En hoe zit het met de verspreiding op scholen? Uit onderzoek van de GGD en bij clusters op middelbare scholen is gebleken dat besmettingen in ruim de helft van de gevallen buiten school plaatsvindt. Dat gebeurt dan vooral als vrienden elkaar in hun vrije tijd zien.

Illy: "Uit onderzoeken die op scholen zijn gedaan blijkt dat er clusters zijn ontstaan bij tieners onderling, en ook bij leraren onderling. Maar je ziet weinig clusters waar tieners en leraren samen in zitten. Dus leraren slagen er dus zeker wel in om zichzelf in de klas te beschermen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

En op de basisschool? Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) noemt de kans dat een kind van 12 jaar of jonger het virus doorgeeft aan andere kinderen of volwassenen, 'héél klein'. "Jongeren van 12 tot en met 17 jaar hebben wel een grotere rol in verspreiding van het virus. Als zij het virus hebben, besmetten zij wel meer anderen."

Dus daarom moeten jongeren volgens het NJI wel afstand houden van volwassenen die niet bij hun thuis wonen. "Bijvoorbeeld leerkrachten, of familie zoals een oom of tante."

Lees meer over
corona-updateCoronabesmettingenCoronavirusSchoolkindMiddelbare schoolGezondheid