Te koop via Marktplaats

Steeds meer hondjes blijken doodziek door toename illegale puppyhandel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSteeds meer hondjes blijken doodziek door toename illegale puppyhandel
RTL

De honger naar puppy's is in deze coronatijd zo groot dat veel mensen niet willen wachten tot een erkende fokker een nest heeft, maar een hondje kopen via Marktplaats. Maar vaak zitten illegale fokkers in het buitenland daar achter, en blijken de hondjes ongezond te zijn.

Omdat veel mensen door de coronacrisis nu langdurig thuis zitten, nemen ze een hond. Maar opvallend veel nieuwe hondeneigenaren hebben vorig jaar een verzekering proberen af te sluiten, terwijl hun pup al ziek was, zegt dierverzekeraar Petplan. Dat gebeurde vooral vanaf de zomer.

"We hebben vorig jaar ruim 2,5 keer meer zieke pups afgewezen dan in 2019", zegt Marélie Sweep van Petplan. "De Franse Buldog voert de lijst aan."

Marktplaats populair

Ook ziet Sweep dat de verzekering van ruim twee keer zoveel pups is gestopt, omdat er afstand van het dier werd gedaan.

Wat verder opvalt is dat één op de vijf nieuwe hondenbezitters via een enquête heeft aangegeven hun pup via Marktplaats te hebben gekocht. Sweep: "Rasverenigingen hebben wachtlijsten van één of twee jaar. De vraag naar pups stijgt nog steeds, maar je kunt niet ineens meer pups creëren. Daar moet je teefjes voor hebben."

Pas op voor malafide hondenfokkers: verwaarloosde honden voor spotprijs
Lees ook

Pas op voor malafide hondenfokkers: verwaarloosde honden voor spotprijs

Om aan die grote vraag te kunnen voldoen, worden veel pups geïmporteerd. Ze komen vaak van puppyfarms uit Oost-Europese landen. 

Importeren mag, maar er zijn ook malafide hondenfokkers die pups onder valse voorwendselen via Marktplaats verkopen. Pups worden jonger verkocht dan ze daadwerkelijk zijn, inentingen zijn vervalst en ze zijn vaak niet gechipt en geregistreerd.

Run op jonge hondjes

De fokkers waarschuwen voor impulsaankopen: een hond heb je tenminste tien jaar. Nastasha erkent ook dat ze impulsief is geweest. Haar pup Djezzy overleed na thuiskomst al binnen twee maanden. Ze heeft nu spijt, vertelt ze in deze video.

Natasha kocht pup via internet: "Ik ben te impulsief geweest."

Slechte hygiëne

"Wij hebben geen harde getallen, maar we zien wel een toename van puppy's in onze kliniek", vertelt Esther Soeteman van het AniCura Dierenziekenhuis in Dordrecht. Dit zijn niet alleen zieke puppy's, de jonge honden komen ook bij haar op de behandeltafel voor een gezondheidscheck.

"Van veel puppy's uit Oost-Europese landen weten we dat ze ziek zijn. De hygiëne bij die bedrijven is slechter dan bij Nederlandse fokkers, die aan strenge regelgeving moeten voldoen. De buitenlandse pups zitten vaak dicht op elkaar en hebben vaak vlooien, darmziektes of het ernstige en besmettelijke parvovirus." Vooral jonge honden zijn gevoelig voor dit virus, het kan soms zelfs dodelijk zijn.

'Ik was meteen verliefd'

"We waren al lang aan het zoeken naar een puppy", vertelt Lies (59). Via een advertentie op Marktplaats zag ze dat bij een dierenwinkel in België een groot aanbod van Pomeriaantjes was. Vorig jaar augustus ging ze er heen en zag ze een klein, wollig beestje met pretoogjes. "Het was liefde op het eerste gezicht."

De verblijven zagen er keurig uit, in de advertentie stond dat de handelaar garantie gaf. Inentingen en ontwormen was in orde en de gezondheidsverklaring leek ook goed. Lies had er alle vertrouwen in en rekende 2000 euro af. Vooruit, met wat overtuigingskracht van de kennelbaas werd het 2300 euro voor speciaal voer, een tas en nog wat kleine dingen. Na de betaling werd de administratie afgerond. Toen zag Lies dat de pup uit Roemenië kwam en een gezondheidsverklaring had van een dierenarts in Roemenië.

'Ben er kapot van'

Bloesem was een vrolijk, blij en actief hondje. Vijf maanden ging het goed. Tot vorige week. "Bloesem sliep bij ons op het voeteneind. Toen ik wakker werd, voelde ik dat het daar nat was. Ik gaf de pup een tikje: 'Heb je geplast?' vroeg ik. Maar ze reageerde niet."

In alle vroegte ging Lies naar de dierenarts. Daar constateerde de dierenarts dat Bloesem was overleden. Een slagaderlijke bloeding na een hartafwijking, vermoedde de dierenarts na onderzoek. Die had de pup waarschijnlijk al vanaf de geboorte. "Ik ben er kapot van. Achteraf denk ik: hadden we toch op een wachtlijst bij een fokker moeten staan? We waren al een half jaar aan het zoeken en wilden graag een hondje. Ik ben ontzettend verdrietig dat Bloesem maar zo kort heeft geleefd."

Bloesem© Eigen foto
Bloesem

Impulsaankopen

Ook de KNMvD, de beroepsorganisatie voor dierenartsen in Nederland, erkent het probleem. Woordvoerder Annemarie Rozeboom: "Buitenlandse fokkers houden zich vaak niet aan Europese regels. Moederhonden leven in afschuwelijke omstandigheden en puppy's zijn vaak ziek. Daarom willen we dat de illegale hondenhandel wordt aangepakt."

Rozenboom legt het probleem niet alleen bij de fokkers en handelaren, maar ook bij de hondenkopers die in coronatijd gezelschap willen van een pluizige viervoeter. "Mensen beslissen vaak in een impuls dat ze een puppy willen. Als ze het beestje eenmaal in hun handen hebben, checken ze niet meer hoe het er van binnen uitziet. Door de grote vraag worden op Marktplaats nu absurde bedragen gevraagd. Mensen die nu een pup willen en via een advertentie een hond kopen, houden deze praktijken in stand."

Controle NVWA

De NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, controleert de Nederlandse hondenhandelaars en fokkers. Woordvoerder Tjitte Mastenbroek: "We weten niet of er sinds de coronacrisis een toename van illegale handel is in zogenaamde coronapups. We zien wel dat meer mensen een hond kopen, omdat ze thuis zitten vanwege corona. Hiervoor hebben we gewaarschuwd met een blog."

De waarschuwing is tweeledig: denk goed na of je ook na corona voor de hond kan blijven zorgen en voorkom dat je door het kopen van een hond meewerkt aan illegale hondenhandel. "Als we misstanden zien, dan treden we daar uiteraard tegenop. We hebben 10 FTE die papieren en inentingen bij handelaren controleren."

De inspecteurs kijken naar de leefomgeving en het welzijn van de dieren en naar inentingen als rabiës, omdat dat gevaarlijk kan zijn voor de mens. "Of de inentingen vervalst zijn, is moeilijk te achterhalen. Het gaat voornamelijk om honden die uit EU-landen komen en waar EU-verdragen gelden. Als bijvoorbeeld een Hongaarse dierenarts de papieren heeft getekend, is het akkoord."

Aangiftes

Iemand die zich al jaren bezighoudt met illegale hondenhandel is Karen Soeters van House of Animals. Ze heeft meerdere aangiftes gedaan tegen handelaren, maar ook tegen de NVWA. "We hebben niet alleen een enorm bestand van gedupeerden, mensen die een zieke pup hebben gekocht zonder dat ze het wisten, maar ook beeldmateriaal van illegale fokkers en handelaren. Bij de fokkers ziet het er heel netjes uit, maar de puppy's hebben wel kennelhoest, diarree of parvo."

Karen Soeters met het gehandicapte hondje Jukka uit Hongarije. Namens House of Animals heeft ze in juni 2020 aangifte gedaan tegen een hondenhandelaar vanwege het invoeren van puppy's uit Oost-Europa.© ANP
Karen Soeters met het gehandicapte hondje Jukka uit Hongarije. Namens House of Animals heeft ze in juni 2020 aangifte gedaan tegen een hondenhandelaar vanwege het invoeren van puppy's uit Oost-Europa.

Volgens Soeters is de illegale hondenhandel sinds corona een nog grotere zorg geworden. "Handelaren hebben 24 advertenties met 24 accounts. Zo lijkt het alsof ze maar één nestje hebben, maar dat is niet zo. De handelaren zetten kopers onder druk. De prijs die op Marktplaats staat, wordt bij betaling ineens 200 euro meer en als je niet betaalt, gaat de pup naar de volgende. Dus betalen mensen toch maar."

Papieren vervalst

House of Animals heeft van vijf gedupeerden de honden laten controleren op antistoffen tegen rabiës. Bij allemaal bleek dat ze er niet of niet voldoende tegen waren ingeënt, ook al stond dat wel in hun papieren. "We hebben contact met fabrikanten van vaccinaties in Duitsland, die zeggen dat hun logo is vervalst. Zo lijkt het alsof de pups zijn ingeënt, maar dat zijn ze niet. Op deze manier heb je kans op hondsdolheid en dat wil je echt niet."

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een pup?

Om niet het risico te lopen op een zieke pup is het verstandig op de volgende dingen te letten: je pup is ouder dan zeven weken, heeft een chip, is geregistreerd en heeft een paspoort. Check ook of de pup is ontwormd en ingeënt.

Zo voorkom je illegale hondenhandel:

  • Laat de hond voor de koop keuren door een dierenarts.
  • Koop nooit in een opwelling een hond.
  • Ga langs bij de handelaar of fokker van wie je de hond koopt.
  • Doe navraag over de herkomst van de hond.
  • Controleer de huisvesting van de hond en laat je goed informeren over de gezondheid van het dier.
  • Controleer of uw hond is gechipt én of de verkoper van de hond het dier heeft geregistreerd. Het is dus niet genoeg dat de handelaar meldt dat de hond gechipt is en papieren meegeeft om het dier te registreren. In dat geval is namelijk niet vastgelegd bij welke eigenaar het dier geboren is of wanneer en door wie het dier is geïmporteerd. Hierdoor kan de informatie later niet achterhaald worden, en blijft de fokker of importeur buiten beeld als er later problemen zijn met het dier. Is de hond niet gechipt en geregistreerd? Dan is degene waarvan je de hond koopt in overtreding en kan er sprake zijn van illegale hondenhandel.

Bron: NVWA

Lees meer over
NVWAHondHuisdierenDierenwelzijnLink in bio