Corona-update, stel je vraag

Wat weten we allemaal wel (en niet) over corona bij kinderen?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsWat weten we allemaal wel (en niet) over corona bij kinderen?
RTL

Elke dag stroomt onze inbox over met jullie vragen over het coronavirus. Een thema dat daarin blijft terugkomen: hoe zit het nou met de besmettingen en vaccinaties bij kinderen? Amber, Lucas en Ineke stelden daar bijvoorbeeld vragen over. In onze 200ste corona-update leggen we je daar zoveel mogelijk over uit.

De laatste weken wordt er volop onderzoek gedaan naar besmettingen op scholen. Daarbij wordt ook goed gekeken naar de invloed die de Britse variant van het coronavirus heeft op kinderen. Op een basisschool in Bergschenhoek was bijvoorbeeld een uitbraak, die reden tot zorg gaf.

Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?
Lees ook

Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?

Het kabinet zit sowieso met de nieuwe mutatie in zijn maag. "De beelden uit Engeland en Ierland zijn hartverscheurend en alarmerend", zei premier Rutte deze week

Scholen open of dicht?

Op dit moment is het nog onduidelijk wat de precieze uitwerking van de nieuwe variant op kinderen is. Er zijn aanwijzingen dat ze inderdaad vatbaarder zijn, maar OMT-lid Károly Illy zei eerder tegen RTL Nieuws dat dit nog niet zeker is. "Daarom wordt momenteel heel intensief onderzocht wat het effect van deze nieuwe variant is op kinderen."

Na dat onderzoek neemt de regering pas een besluit of de basisscholen weer opengaan. Als datum is daarvoor 25 januari als stip op de horizon gezet, maar wel met potlood. Middelbare scholen blijven sowieso dicht tot 9 februari; het einde van de huidige (verlengde) lockdown. 

In de tussentijd

Tijdens de lockdown mag een beperkt aantal kinderen nog wel naar school. Het gaat dan om leerlingen in een kwetsbare positie, of leerlingen waarvan een of twee ouders een cruciaal beroep hebben.

De scholen zelf moeten zich aan de volgende regels houden:

  • Iedereen moet zich aan de basisregels houden
  • Coronabesmettingen van leerlingen en personeel worden gemeld bij de GGD
  • Bijvoorbeeld pauzes en aanvangstijden zijn aangepast om contact tussen leerlingen en personeel zoveel mogelijk te beperken
  • Op school vindt alleen onderwijs, (onderwijsondersteunende) zorg en opvang van kinderen plaats
  • Activiteiten zoals bijvoorbeeld teamdagen of ouderavonden vinden op afstand plaats en dus niet op school
  • Scholen zijn alert op leerlingen en personeel met klachten die bij het ziektebeeld van het coronavirus passen
  • Leerlingen en medewerkers die dergelijke klachten hebben, gaan naar huis
Virussen veranderen voortdurend. Waarom is deze nieuwe variant zo belangrijk?

De laatste cijfers lieten vorige week een stagnatie zien in het aantal besmettingen onder schoolgaande kinderen. En dat terwijl er in de weken daarvoor juist sprake was van een flinke daling. Op basis van openbare informatie valt alleen niet uit te sluiten of kinderen ook minder getest zijn.

Geen aanwijzingen

Het lijkt er vooralsnog niet op dat de Britse variant gevaarlijker is voor kinderen. Er zijn volgens OMT'er Illy geen aanwijzingen dat zij er ernstiger ziek van worden dan wat we tot nu toe van het coronavirus hebben gezien.

Uit gepubliceerde coronacijfers van het RIVM valt op te maken dat in de leeftijdscategorie van 0 tot 19 jaar in Nederland sinds het begin van de pandemie drie personen zijn overleden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het RIVM gaat er vanuit dat de besmettelijkheid van corona toeneemt met de leeftijd. Al is het op dit moment nog steeds de aanname dat kinderen een beperkte rol spelen bij de verspreiding van het virus, nemen besmettingen en besmettelijkheid wel toe naarmate ze ouder worden.

Beoordeling EMA

Voorlopig worden kinderen nog niet gevaccineerd tegen corona. Alle vaccins gaan dus naar mensen van 18 jaar of ouder. Ook hier speelt een voorlopig gebrek aan onderzoek de voornaamste rol.

"Uitbreiding naar lagere leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld van 12 tot 18 jaar, volgt later als daar studies naar gedaan zijn", zei het RIVM hier eerder over. Die studies moeten dan ook eerst door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA beoordeeld worden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er bestaan aanwijzingen dat de BMR-vaccinatie die kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen mogelijk helpt tegen corona. Het is alleen nog niet gelukt om deze suggestie ook in een laboratorium aan te tonen.

"Daarom is het dus nog niet zinvol om personen, die niet eerder met BMR gevaccineerd zijn, extra te vaccineren", stelt het RIVM. Het instituut zegt er wel bij dat voor kinderen van 14 maanden of ouder die zo'n vaccinatie nog niet hebben gehad, het wel zinvol is om die alsnog te krijgen. 

Lees meer over
Mark RutteRIVMMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportEMAcorona-updateCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandJongerenBasisonderwijsMiddelbaar onderwijsLink in bio