Jongste kinderen Ruinerwold staan achter vader: 'Wij willen ons leven voortzetten'
De vijf jongste kinderen van Gerrit Jan van D. hebben een verklaring uitgedaan over de Ruinerwoldzaak. "Ik ben geen slachtoffer", schrijft Van D.'s jongste zoon, mede namens zijn vier jongste zussen. "We zijn al bijna anderhalf jaar in de Nederlandse samenleving en ik heb geen moment spijt gehad van mijn opvoeding."
Vanochtend werd bekend dat Gerrit Jan van D. wordt ontslagen van rechtsvervolging, omdat hij door zijn medische toestand niet terecht kan staan. Hij kampt met ernstige en blijvende hersenschade door een beroerte in 2016.
Fysiek en verstandelijk te zwak
Van D. werd verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn negen kinderen (nu 19 tot 32 jaar oud). Voortzetting van de vervolging zou zijn recht op een eerlijk proces schenden. Volgens deskundigen is hij fysiek en verstandelijk te zwak om te worden berecht.
Van D. heeft negen kinderen. Die kijken verschillend terug op hun opvoeding. Zijn vier oudste kinderen stonden tegenover hem in de rechtszaal. De vijf jongste kinderen nemen hun vader juist in bescherming.
Allround opvoeding
Volgens zijn jongste kinderen beoogde Gerrit Jan van D. een 'allround opvoeding'. "Een opvoeding in alle aspecten van het leven: wetenschappelijk, praktisch, creatief en ja, ook religieus. Naar mijn vaders mening was het educatieve stelsel in Nederland te eenzijdig. In te grote mate bedoeld om een kind klaar te stomen voor een carrière in de Nederlandse maatschappij en met te weinig vrijheid voor een kind om op zijn eigen tempo te leren."
Van D. heeft zijn zes jongste kinderen na hun geboorte nooit ingeschreven. Hij beval zijn drie oudste kinderen om op school te zwijgen over het bestaan van hun jongere broertjes en zusjes. "Want zo zei mijn vader, jullie jongere broertjes en zusjes ga ik zelf opvoeden: zij gaan niet naar school."
'Zonder daarover eerst te overleggen' trad één van de oudste kinderen in oktober 2019 naar buiten met zijn verhaal. Dat leidde ertoe dat de politie binnenviel op de boerderij in Ruinerwold. Terwijl hun vader juist op het punt stond om het bestaan van al zijn kinderen kenbaar te maken bij de autoriteiten, schrijft zijn jongste zoon in een uitgebreide verklaring. "We zouden naar buiten treden met ons verhaal, toen op 14 oktober 2019 alles veranderde."
Vijftien keer verhuisd
In de verklaring spreekt hij van een traumatische ervaring. In het jaar na de inval zijn hij en zijn zussen vijftien keer verhuisd. "Stel je eens voor: je huis wordt zomaar op een ochtend binnengevallen door een tiental politiemannen. Je vader wordt gearresteerd en daar waar je je hele leven contact had, is er ineens maanden niks."
"Ik houd niemand verantwoordelijk, iedereen deed naar zijn weten het beste. Maar iets meer naar de mening van 'de slachtoffers' luisteren lijkt me verstandig als er ooit nog zoiets gebeurt."
Nu hij vrijkomt, trekt Van D. weer in bij zijn vijf jongste kinderen. Op een geheime plek. "Wij willen ons leven kunnen voortzetten."
Gruweldaden
De vier oudste kinderen worstelen juist met het oordeel van de rechtbank, zegt hun advocaat Corinne Jeekel. "Het is goed dat er duidelijkheid is: duidelijkheid geeft rust. Maar het blijft ontzettend jammer voor hen dat deze gruweldaden geen strafrechtelijk oordeel krijgen."
Dat Van D. wordt vrijgelaten, betekent niet dat hij onschuldig is, zegt Jeekel. "Mijn cliënten begrijpen de overweging daarin van de rechtbank. Die is niet over één nacht ijs gegaan. Aan de andere kant blijft de vraag of vader echt niet strafrechtelijk vervolgd kan worden. Hij oefent nog steeds macht uit op de vijf jongste kinderen. Dat is de grote zorg van mijn cliënten. Hij is nog steeds in staat om invloed uit te oefenen."