Weer vrij reizen

Met dit 'Europees reisbewijs' zou je in de zomer weer op vakantie kunnen

·Aangepast:
© Getty ImagesMet dit 'Europees reisbewijs' zou je in de zomer weer op vakantie kunnen
RTL

Naar het strand in Griekenland of een stedentrip in Spanje. De EU wil komende zomer ondanks corona reizen door Europa toch mogelijk maken. Om dit voor elkaar te krijgen presenteerde de Europese Commissie vandaag een reiscertificaat dat in alle landen moet gelden.

Een grote technische en logistieke uitdaging, toch denkt de Commissie het allemaal nog voor de zomer geregeld te hebben. Het 'groene digitale certificaat' is dan ook sleutel naar het reizen door de EU. Met dat certificaat kun je aantonen dat je geen risico vormt op het gebied van corona.

Dat digitale reisbewijs is in alle lidstaten geldig en heeft ook overal dezelfde voorwaarden. Tenminste, als alle landen ook daadwerkelijk akkoord gaan met het plan. Daarover later meer. Eerst de plannen zoals de Europese Commissie ze nu voorstelt.

Drie manieren

Er zijn drie manieren om het digitale reisbewijs te verkrijgen. De eerste is jezelf laten vaccineren met een vaccin dat goedgekeurd is door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ook kun je een groen certificaat krijgen wanneer je onlangs negatief getest bent. Hoe recent die test moet zijn geweest, moet nog worden bepaald.

De derde en laatste mogelijkheid om het reisbewijs te krijgen, is wanneer je kunt aantonen dat je het coronavirus hebt gehad en bent hersteld. Omdat je dan immuun bent voor het virus kun je volgens de huidige plannen van de Europese Commissie ook het certificaat krijgen.

QR-code

Het gaat overigens niet alleen om een digitale versie die je op je smartphone kunt laten zien. Het is ook mogelijk om het certificaat uitgeprint bij een grenspost te laten zien. Dat zou er zo uitzien:

De Europese Commissie deelt een voorbeeld van hoe het certificaat er mogelijk uit gaat zien.© Europese Commissie
De Europese Commissie deelt een voorbeeld van hoe het certificaat er mogelijk uit gaat zien.

Op het bewijs is de QR-code te zien waarmee de echtheid gecontroleerd moet worden. Maar er staan meer gegevens op. Bijvoorbeeld de naam en geboortedatum van de eigenaar van het certificaat, wanneer het certificaat is aangevraagd en de medische reden waarom iemand er recht op heeft. Volgens de Europese Commissie gaat het alleen om de hoogstnoodzakelijke informatie.

Het Europese reisbewijs gaat daarmee wel verder dan een soortgelijke app waar Nederland aan werkt. Die 'CoronaCheck'-app moet binnen onze landsgrenzen helpen de samenleving meer open te krijgen. Verschil is dat bij controles van die app alleen een QR-code te zien is. En dus niet of je gevaccineerd bent of alleen een negatieve coronatest hebt gehad.

Vraagtekens

Er zijn wel nog wat vraagtekens. Want hoe zit het met de mogelijkheid dat een ingeënt iemand eventueel toch nog iemand anders kan besmetten? Dit soort vragen zijn de reden dat premier Rutte na afloop van een eerdere EU-top over het onderwerp terughoudend was.

Ook ethisch gezien zijn er nog obstakels. Zo wil Nederland niet dat mensen die nog niet aan de beurt zijn geweest om zich te laten vaccineren, of mensen die niet gevaccineerd willen worden, buitenspel komen te staan.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders een vaccinatiebewijs wel zien zitten. Zo'n bewijs geeft meer vrijheden aan mensen die het vaccin wel nemen.

Privacy

De ethische dilemma's en privacyzorgen zouden nog wel eens problemen kunnen opleveren. De plannen van de Europese Commissie worden nu in een wetsvoorstel gegoten. En die moet daarna worden goedgekeurd door het Europees parlement en de individuele EU-landen zelf. Alle 27 lidstaten moeten daarvoor akkoord gaan.

Vanwege alle vraagtekens is de verwachting dat een definitief besluit nog wel even kan duren. Toch hield de Europese Commissie ook vanmiddag weer vast aan haar verwachtingen: nog voor de zomer moeten de reiscertificaten in gebruik worden genomen.

Lees meer over
Europese Unie