Waarom wordt het noorden later gevaccineerd met AstraZeneca dan het zuiden?
Wanneer ben ik aan de beurt voor het vaccin? Het is de vraag die bijna iedereen in Nederland bezighoudt. Veel mensen moeten gewoon even geduld hebben, maar voor de groep tussen de 60 en 64 jaar oud gloort er een AstraZeneca-vaccin aan de horizon. Maar waarom is het noorden eigenlijk later aan de beurt dan het zuiden?
Die vraag staat centraal in deze coronavraag van vandaag. Om teleurstellingen te voorkomen: van ons krijg je hier ook geen precieze datum wanneer je aan de beurt bent. Daarvoor moet je bij je huisarts zijn, en als je in de noordelijke helft van het land woont, weet die het waarschijnlijk ook nog niet.
Gefaseerde uitrol
Wat we op deze plek wél kunnen doen, is uitleggen wat de keuzes zijn voor de uitrol van de AstraZeneca-vaccins bij huisartsen. De vaccins van Pfizer en Moderna worden vooralsnog alleen door de GGD's en mobiele teams van huisartsenposten gezet. Daar geldt niet voor dat het noorden later aan de beurt is dan het zuiden.
Het RIVM heeft een werkinstructie gestuurd naar huisartsen, en die is ook online gepubliceerd.
In die werkinstructie wordt ook de 'gefaseerde uitrol' van het vaccin besproken. Want dat er een gefaseerde uitrol nodig is, komt door de beperkte beschikbaarheid van het vaccin van AstraZeneca. Zoals je misschien wel weet wil het aantal vaccins dat AstraZeneca levert nog weleens veranderen.
Eerst Zeeland
En die gefaseerde uitrol begon in Zeeland, daar werden vanaf 16 februari mensen geprikt die in 1956 en 1957 geboren zijn. Daarna kwam Limburg op 18 en 19 februari, Noord-Brabant op 24 februari en nu volgen Gelderland, Flevoland en Utrecht.
Wanneer de andere provincies aan de beurt zijn, meldt het RIVM nog niet, maar dat Groningen als laatste zal zijn, blijkt wel uit deze zin: "Het uitgangspunt is te werken van linksonder in Nederland (Zeeland) naar rechtsboven."
Eevn iets terug. We prikken dus mensen uit 56 en 57, maar het ging toch over de leeftijd 60-64? En niet alleen over mensen die uit 1956 en 1957 komen? Klopt. Maar het RIVM meldt dat éérst alle mensen in het hele land uit de jaartallen 56 en 57 aan bod komen, dus ook in Groningen. Daarna begint het prikken weer in Zeeland met de mensen uit de jaren na 57.
Ben je dus 64 en woon je in Groningen, dan ben je eerder aan de beurt dan iemand van 61 die in Zeeland woont. Zo zou het moeten gaan.
Waarom eerst het zuiden?
Maar dan de vraag waar we mee begonnen. Waarom is het zuiden eigenlijk eerst, en niet het noorden? En waarom is er niet gekozen om bijvoorbeeld eerst te vaccineren in coronabrandhaarden? Het antwoord op die laatste vraag is simpel: dat is te ingewikkeld. "Huisartsen moeten een planning kunnen maken, brandhaarden wisselen van plek en je wilt ook de flacons leeg kunnen prikken om spillage te voorkomen", zegt RIVM-woordvoerder Charlotte Menten.
Op de eerste vraag waarom we begonnen in het zuiden, heeft ze ook een eenvoudig antwoord: "Er is niet echt een reden voor. We hadden ook in het noorden kunnen beginnen. Er was een volgorde nodig."
Down en zwaar overgewicht
Nog even terug naar de groep die nu gevaccineerd wordt. Daar moeten nog twee uitzonderingsgevallen bij worden gemeld. We moeten toch proberen zo volledig mogelijk zijn, ook al is dat soms lastig in coronatijd, en al helemaal in artikelen die over het vaccin van AstraZeneca gaan. Mensen die het Syndroom van Down hebben, of zwaar overgewicht hebben, worden ook in deze cyclus van vaccineren meegenomen. Zij hoeven dus niet geboren te zijn in de genoemde jaartallen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.