Snel reanimeren heeft Felon gered: 'De eerste zes minuten zijn bepalend'
De Deense sterspeler Christian Eriksen viel neer tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland. Felon (44) uit Hoorn dacht meteen aan één ding: zijn eigen hartstilstand. Het gebeurde in 2017. Zijn toenmalige vrouw begon direct met reanimeren, de ambulance was er binnen zes minuten. De eerste minuten zijn van levensbelang, zegt hij. "Dat is mijn redding geweest."
Eriksen ging vlak voor rust naar de grond. Bewusteloos. Direct kwamen tal van mensen in actie. Deens captain Simon Kjær schoot te hulp, het medische personeel sprintte het veld op en begon met reanimeren. Uiteindelijk ging Eriksen bij bewustzijn per brancard het veld af. Hij opende zelfs nog even zijn ogen.
Cruciale eerste minuten
Felon weet precies hoe zo'n reanimatie in z'n werk gaat. En hoe belangrijk het is dat dit snel gebeurt. Hij benadrukt dat de eerste zes minuten cruciaal zijn.
Ook de Hartstichting zegt dat de overlevingskans het grootst is als er binnen zes minuten iemand reanimeert of AED aansluit. "Een slachtoffer heeft de grootste kans op overleven als omstanders direct hulp bieden."
"Iemand is bewusteloos en ademt niet meer of niet normaal. Het hart pompt geen bloed meer rond. Als er dan niet direct wordt ingegrepen, gaat iemand dood", legt woordvoerder David Smeekes uit.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Felon herinnert zich weinig van het moment dat hij een hartstilstand kreeg. Zijn toenmalige vrouw zag het gebeuren. "Opeens maakte ik een raar geluid, balde ik mijn vuisten en viel ik om in de stoel", zegt hij. Zijn vrouw vertelde hem wat er was gebeurd, toen Felon een dag later bijkwam in het ziekenhuis.
Spoedig herstel
In totaal is hij drie kwartier gereanimeerd. "In de ambulance kreeg ik nog twee klappen van de AED." Eenmaal in het ziekenhuis, startten ze meteen met het doen van verschillende onderzoeken. Toen Felon een dag later wakker werd, was hij verward. "Waar ben ik? Wat doe ik hier? Weet m'n moeder dat ik hier ben?", waren vragen die hij stelde aan zijn vrouw. Het (gedeeltelijk) verliezen van je kortetermijngeheugen is een van de gevolgen die een hartstilstand kan hebben, zegt hij.
Maar Felon mag van geluk spreken, want zijn herstel ging voorspoedig. Op 7 november 2017 gebeurde het, drie weken later mocht hij het ziekenhuis verlaten en in februari 2018 was hij alweer aan het werk. "De cardioloog keek er vanop dat ik zo snel was hersteld", zegt hij.
Cijfers Hartstichting
- Per jaar krijgen 17.000 mensen een hartstilstand
- De gemiddelde leeftijd is 67 jaar
- 70 procent is man, 30 procent vrouw
- 50 procent van alle slachtoffers heeft nog nooit hartklachten gehad
- Er zijn 8000 reanimaties per jaar
- In 75 procent van de gevallen start een omstander met reanimeren voordat de ambulance er is
- In 50 procent van alle reanimaties sluit een omstander een AED aan voor de aankomst van de ambulance
Bron: Hartstichting
Felon weet dus hoe belangrijk snelle hulp is. Hij noemt het voorbeeld van Ajacied Abdelhak Nouri. De speler kreeg in juli 2017 een hartstilstand. "Daar duurde het te lang voordat de reanimatie begon. En als je er niet op tijd bij bent, kan je blijvend letsel overhouden door een gebrek aan zuurstof", zegt Felon. Nouri heeft ernstige en blijvende hersenschade opgelopen door het zuurstoftekort dat ontstond.
Ajax heeft erkend dat op het veld niet goed is opgetreden.
Burgerhulpverlener
Voordat Felon een hartstilstand kreeg, was hij zelf al een aantal jaar burgerhulpverlener. Dat houdt in dat jij begint met reanimeren voordat de professionele hulp er is. Bij Felon deed zijn ex-vrouw dit.
"Zelf heb ik nog maar één keer moeten reanimeren. Toen heb ik iemands leven gered", vertelt Felon. Hij vindt het dan ook heel belangrijk dat mensen een reanimatiecursus krijgen. Het liefst ziet hij dat kinderen het al leren in groep acht.
Video reanimatie populair
Niet geheel onverwacht, maar wel opvallend is het aantal mensen dat de website van het Rode Kruis bezocht gisteravond. "Duizenden mensen bekeken de reanimatie-uitlegvideo. Dat is veel meer dan normaal", zegt een woordvoerder.
Voor Eriksen lijkt een snelle reanimatie van levensbelang te zijn geweest. Ook voor Felon betekende een snelle reanimatie het verschil tussen leven en dood. "Ik heb twee dochters van negen en zes. Al is het maar voor hen dat ik er nog ben", zegt hij.