Corona-update: stel je vraag

Kun je in het buitenland stranden door de oprukkende deltavariant?

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Kun je in het buitenland stranden door de oprukkende deltavariant?
RTL

Tijdens de eerste lockdown werden er nog mensen gerepatrieerd vanaf hun vakantieadressen. Maar stél, je bent nu op vakantie en je komt vast te zitten door plots aangescherpte maatregelen. Bijvoorbeeld door de deltavariant. Wat dan?

Vorig jaar zijn meer dan 50.000 Nederlanders vanuit het buitenland gerepatrieerd. De meeste Nederlanders kwamen door de coronacrisis vast te zitten in Marokko, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

Normaal ondersteunen ambassades vooral Nederlanders die op vakantie in nood raken, maar vanwege de coronacrisis werd vorig jaar een ongekende repatriëringsoperatie in gang gezet.

Versoepelingen

Nu gaan steeds meer grenzen open, landen versoepelen hun maatregelen, vliegtuigen gaan weer de lucht in en er worden weer vakanties geboekt. Maar: nog niet iedereen is ingeënt en mutaties, zoals de inmiddels veelbesproken deltavariant, rukt op. Dat zie je bijvoorbeeld in Portugal, waar in en rond Lissabon en Porto weer strenge maatregelen gelden zoals een avondklok.

Toch zijn de kaarten nu anders geschud. "Vorig jaar werden mensen echt overvallen door het coronavirus", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Vakantiegangers en reizigers konden ineens niet meer terugkomen. Toen is het ministerie, samen met verzekeringsmaatschappijen en reisorganisaties, mensen gaan terughalen."

In sommige gevallen zijn dat ingewikkelde operaties geweest. 

Maar nu kunnen mensen niet meer worden overvallen door het virus. Iedereen weet: op vakantie gaan neemt een risico met zich mee. Niet alleen een besmettingsrisico, maar ook: het risico dat de situatie in je vakantieland of thuisland verandert. 

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

"Nederland repatrieert al een tijdje geen mensen meer als een land oranje of donker oranje wordt", vertelt Marieke van de Zilver, politiek verslaggever van RTL Nieuws. Donkeroranje betekent 'zeer hoog risico'. "Want inmiddels is het wel echt je eigen schuld als je ervoor kiest in coronatijd naar een risicogebied te gaan, of het nou geel of oranje is."  Een land wordt overigens nooit rood, dat is voorbehouden aan conflictgebieden.

Vliegverbod? Kleine kans 

Of er een vliegverbod komt met specifieke landen, zoals vorig jaar, is dan weer een ander verhaal. Van de Zilver: "Dat zou kunnen, maar de hoop is dat dat met de quarantaineplicht niet meer nodig gaat zijn en dat je dus in principe altijd terug zou moeten kunnen."

Repatriëren gebeurt in uitzonderlijke situaties. Zoals in Nepal, toen daar een hevige aardbeving was en het hele land plat lag. Toen haalde Nederland Nederlandse vakantiegangers terug. 

Heel veel stappen

"Repatriëring door de Nederlandse overheid is nu echt niet meer aan de orde. Vakantiegangers kunnen met commerciële vluchten of de eigen auto terug naar Nederland", zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Verwacht wordt dat de situatie niet meer zo heftig en onvoorspelbaar zal zijn als vorig jaar. 

"Als je nu naar een land gaat dat geel is, zeggen we tegen mensen: houd de site Wijsopreis in de gaten. Of download de Reisapp, dan krijg je een pushbericht als het reisadvies verandert. Als het oranje wordt, breek dan je vakantie af. Niet in paniek, je hoeft echt niet in de zwembroek in de auto te stappen, maar ga gewoon weg als dat mogelijk is."

Meer dan 50.000 Nederlanders vanuit buitenland gerepatrieerd
Lees ook

Meer dan 50.000 Nederlanders vanuit buitenland gerepatrieerd

Hoe realistisch is het dat het nog een keer misgaat? De woordvoerder van Buitenlandse Zaken verwijst naar het Verenigd Koninkrijk. Daar is de deltavariant heel overheersend en zijn verdere versoepelingen uitgesteld. Maar de mensen die daar nu zijn, kunnen gewoon nog terug. Dan moet je je voor vertrek wel laten testen en na aankomst in Nederland moet je verplicht in quarantaine.

Ook in Nederland zijn veel mensen besmet met de deltavariant. In hoeverre moeten we ons zorgen maken? In deze video geeft een viroloog daar antwoord op:  

Lees meer over
corona-updateCoronabesmettingenVakantieReizen