Deltavariant rukt op onder onbeschermde jongeren: 'Maatregelen op de loer'
De eerste prik zit er bij veel mensen in, of wordt de komende weken gezet. Maar goed beschermd tegen het coronavirus ben je dan nog niet. Tegelijkertijd rukt de deltavariant op: moeten we ons zorgen maken voor de zomer? "Nieuwe maatregelen kun je niet uitsluiten."
"We hebben de deltavariant enthousiast binnengehaald", zegt Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie, verbonden aan het LUMC. Hij doelt daarbij op vakantiereisjes, met name van jongeren die na hun examen hebben gefeest in Zuid-Europa.
In de dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM is na een lange tijd van dalingen, nu weer een opleving te zien. Tot vanmorgen 10:00 uur zijn er 1545 nieuwe besmettingen vastgesteld, dat zijn er 322 meer dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook toe, met 89. De stijging zet dus door en neemt zelfs toe. Twee weken lang lag het aantal besmettingen onder de 1000.
Verdubbeling
Het gaat in de cijfers vooral om jongeren: veruit de meeste besmettingen komen voor in de leeftijdsgroep 10 tot 30 jaar (en met name 20 tot 30).
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In 89 van de 355 gemeenten is er een verdubbeling of meer te zien in het het aantal besmettingen ten opzichte van de situatie een week eerder. Zo is er een behoorlijke stijging te zien in Amsterdam, Groningen, Enschede en Helmond.
Niet overal is sprake van een stijging van het aantal positieve testen. Er zijn flinke verschillen per gemeente. Dat is goed te zien in onderstaande tabel. Daarin is voor elke gemeente in Nederland de trend weergegeven van het aantal gemelde nieuwe positieve testen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Als je hoort dat bijvoorbeeld 95 scholieren met corona terug zijn gekomen uit Portugal, en van een aantal van hen is aangetoond dat ze de besmettelijke deltavariant hebben opgelopen. Dan weet je: het gaat hard", zegt epidemioloog Rosendaal.
De verklaring voor verdere toename heeft ook te maken met de versoepelingen in Nederland. Via nachtclubs gaat het makkelijk snel verder, zegt de hoogleraar.
Nachtclubs
Dat is wat er momenteel gaande is. Het is druk in het nachtleven, met name in de studentensteden. En Testen voor Toegang biedt - ondanks dat het er op veel plekken streng op wordt toegezien - niet altijd voldoende bescherming.
Zo werden bij een nachtclub in Enschede 180 jongeren besmet na een avondje stappen, en ook op andere plekken ontstaan uitbraken. Zo blijkt ook na een feestje van Haagse studenten een cluster te zijn ontstaan. De studenten studeren aan de Hotelschool.
Han was erbij in Enschede en vertelt erover in deze video: "Je waant je veilig."
Nu is de vraag: is het erg, al die besmettingen? Het antwoord daarop is volgens Rosendaal: "Ja, en nee. We waren een jaar geleden meer bezorgd dan nu. Toen kregen we ook die grote ziektegolf in het najaar. Maar nu zijn we verder qua bescherming door vaccinatie."
Tweede prik
Maar toch zijn er zorgen. We zijn namelijk nog onvoldoende beschermd. Echt goed beschermd ben je pas twee tot vier weken na je tweede prik. "En het aantal mensen dat al zover is, is nog niet zo groot. De veertigers krijgen de komende tijd hun tweede prik, maar moeten dus eigenlijk nog een paar weken wachten op optimale bescherming."
Bijna driekwart van de 18-plussers in Nederland heeft nu minimaal 1 vaccinatie gehad. 44 procent is volledig gevaccineerd.
En ook als je als jongere nu toch onbeschermd besmet bent geraakt, kan dat geen pretje zijn. "Dat is niet leuk. Het is anders dan een griepje." Je kunt ook te maken krijgen met long covid.
Situatie ic's
Rosendaal verwacht niet dat de ic's nog eens zullen worden overspoeld met coronapatiënten. "Maar mensen kunnen nog wel ziek worden en er iets aan over houden. Dus dat de besmettingen nu hard oplopen, is eigenlijk onverantwoord."
Pas in september komt het moment dat veruit de meeste volwassenen goed beschermd zijn. Rosendaal: "Zelfs in landen als Israël of het Verenigd Koninkrijk, waar de beschermingsgraad hoger ligt, moesten er weer maatregelen genomen worden vanwege de deltavariant."
Krijgen we in Nederland dan ook weer te maken met extra maatregelen? Volgens Rosendaal moeten we eerst eens kijken of we de maatregelen die er nu nog zijn, goed naleven. "Maar op een gegeven moment zal er besluit genomen moeten worden, of er iets meer moet gebeuren."
Een lockdown lijkt de epidemioloog onaannemelijk, het terugbrengen van mondkapjes ook. "Maar denk met name aan ingrijpen in het nachtleven, en de verkoop van alcohol. Dat soort maatregelen liggen op de loer."
Bij de les
Rosendaal vindt dat er goed gehandhaafd moet worden in de horeca, en als kroegen zich niet aan de maatregelen houden moeten zij daarvoor gestraft worden. "Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van zo'n kroeg."
En tot slot zou de overheid met communicatie mensen weer bij de les moeten brengen. "De boodschap moet zijn: het is nog niet voorbij, werk thuis waar dat mogelijk is en houd 1,5 meter afstand."