1.200 deelnemers

Meerderheid Nederlanders wil hardere aanpak klimaatprobleem door kabinet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMeerderheid Nederlanders wil hardere aanpak klimaatprobleem door kabinet
RTL

Het demissionaire kabinet moet meer doen om het klimaatprobleem in Nederland aan te pakken. Dat vindt 2 op de 3 Nederlanders, blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

Wetenschappers van het IPCC, de invloedrijke organisatie van de Verenigde Naties, kwamen maandag met hun conclusies over klimaatverandering. Ze constateren dat het klimaat onomkeerbaar is veranderd door de invloed van de mens. 

Nog niet te laat

Om de opwarming van de aarde te verminderen, moet direct op wereldwijde schaal actie worden ondernomen. Het is nog mogelijk om het klimaat te stabiliseren, als de CO2-uitstoot op korte termijn enorm omlaag gaat - zo constateren wetenschappers. 

De helft van de ondervraagden is niet te spreken over de inzet van het kabinet de afgelopen jaren. Ruim 50% vindt dat het kabinet te weinig heeft gedaan om het klimaatprobleem aan te pakken.

Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk
Lees ook

Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk

Zorgen om klimaat

De enquete is gehouden onder een representatieve groep van 15 jaar en ouder. Van de ondervraagden zegt bijna 80% zich zorgen te maken over het klimaatprobleem. 

Grote industriële bedrijven moeten volgens 9 op de 10 Nederlanders meer doen om minder CO2 uit te stoten. Ook de overheid kan daarbij een handje helpen, vinden veel mensen. Zo wil bijna 80% een CO2-belasting voor de jaarlijkse uitstoot van deze bedrijven.

Verder vindt een meerderheid (55%) dat vluchten op minder dan 750 kilometer afstand vervangen moeten worden door treinreizen. Het zwaarder belasten van vliegtickets kan rekenen op de steun van 47% van de ondervraagden. Vlees, vis en zuivel voorzien van een zwaardere belasting ziet slechts 18% als een goede oplossing. 

Zelf in actie

Van de mensen die in hun eigen leven iets zeggen te willen veranderen ten gunste van het klimaat, zegt een meerderheid zuiniger om te zullen gaan met de verwarming. Ook het gebruiken van minder verpakkingen en het produceren van minder afval worden veelvuldig genoemd. 

Ruim 70% van de mensen denkt dat hun bijdrage ten gunste van het klimaat, hoe klein ook, van invloed gaat zijn om het verminderen van het klimaatprobleem. 

Lees meer over
IPCC [Intergovernmental Panel on Climate Change]KlimaatLink in bio