Enorme drukte verwacht: woonprotest Amsterdam verplaatst
Het Woonprotest dat gepland staat voor aanstaande zondag in Amsterdam, wordt verplaatst. De reden is dat er te veel mensen worden verwacht om de betoging op de Dam te laten plaatsvinden.
In overleg met de gemeente is besloten om het protest te verplaatsen naar het veel grotere Westerpark, meldt de organisatie op Twitter. Na de demonstratie om 14.00 uur in het park volgt een protestmars naar de Dam.
Achter het Woonprotest zitten onafhankelijke activisten. Ze worden gesteund door politieke partijen en belangenverenigingen als de Woonbond, vakbond FNV, ASVA Studentenunie en diverse huurdersverenigingen. Ze eisen dat er wat wordt gedaan aan de situatie op de woningmarkt.
Wachtlijsten
Ze hekelen de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning, de hoge huurprijzen in de vrije sector en op de koopmarkt en het stijgende aantal daklozen en spreken van een wooncrisis.
Het eerste protest van de nieuwe beweging staat dus op 12 september gepland in Amsterdam. Op 23 oktober volgt een protest in Rotterdam onder de noemer Woonopstand.
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat ook tot verplaatsing van het protest is besloten omdat het Concertgebouworkest er op de vrijdag ervoor een groot gratis concert geeft. De afbouw van dit podium de volgende dag, staat de opbouw van podia door de organisatoren van het woonprotest in de weg.
"Daarnaast worden er veel deelnemers verwacht. In het Westerpark is veel meer ruimte en dat geeft meer veiligheid", zegt de woordvoerder.
Wat wil de organisatie?
De partijen die zich hebben verenigd onder de naam Het Woonprotest willen dat de overheid garandeert dat er voldoende en betaalbare huisvesting is. Ook moeten politiek Den Haag en de gemeenten de grip op de stijgende huur- en huizenprijzen herpakken, 'parasitaire beleggers' aanpakken en moeten overheden zorgen dat er een einde komt aan racisme en klassendiscriminatie in het woon- en sloopbeleid.
Daarmee verwijzen ze onder meer naar het slopen van goedkope woningen in wijken waar veel armere mensen of mensen met een migratieachtergrond wonen om in plaats daarvan duurdere koopwoningen neer te zetten. Ook het blijven verkopen van sociale huurwoningen terwijl er al een tekort is, moet volgens Het Woonprotest stoppen. Verder moet kraken weer uit de strafwet verdwijnen omdat dit volgens de organisaties 'onderdeel is van het fundamentele woonrecht'.