Lockdown door omikron: zijn we vroeg met ingrijpen, of laat met boosteren?
"We staan niet bovenaan de lijstjes met boosteren." Rutte zei het zaterdag al bij de persconferentie, waarin hij de strenge lockdown afkondigde. Maar was dat nou anders geweest als we wél vroeg met het boosteren waren begonnen?
Rutte haastte zich om na die uitspraak ook te zeggen dat andere landen - die eerder begonnen met boosteren - ook maatregelen aan het nemen zijn. Misschien niet zo streng als wij, maar toch.
Omikron nog niet in de cijfers
Bovendien lijkt het er niet op dat andere landen nog lang kunnen genieten van de nu geldende vrijheden. Burgemeester Sadiq Khan van Londen zei al tegen de BBC dat nieuwe maatregelen niet te voorkomen zijn. Hij heeft inmiddels ook al de noodsituatie uitgeroepen voor de situatie in de hoofdstad, zegt correspondent Anne Saenen.
De noodsituatie houdt in dat meerdere instanties nauwer samen kunnen werken. "Brandweermannen kunnen bijvoorbeeld ambulances rijden", zegt Saenen. Meer manschappen dus en betere coördinatie.
Patricia Marquis is directeur van de Engelse vakbond voor verpleegkundigen in Engeland. Zij zegt dat op veel plekken mensen al onder immense stress en druk werken. "Verpleegkundigen worden ziek. Door corona, maar ook mentaal en fysiek gaan ze eraan onderdoor."
De vakbond voor Britse artsen waarschuwt ook: er zouden bijna 50.000 artsen en verpleegkundigen tijdens kerst thuis kunnen zitten als er geen maatregelen worden aangekondigd.
In Duitsland vallen de besmettingscijfers nog relatief mee, zegt correspondent Jeroen Akkermans, maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe maatregelen zullen komen. "Het is wel duidelijk dat omikron hier ook gaat toeslaan, alleen zie je dat nog niet in de cijfers terug. De verwachting is dat dat nog zal komen."
'Geen ruimte om het aan te kijken'
Een lockdown in Duitsland wordt al her en der besproken, zegt Akkermans. Maar tijdens de kerst zal die nog niet van kracht zijn. "Ik sluit niet uit dat het volgende week gebeurt. Er zijn hier al veel maatregelen zoals 2G en er is vanalles gedaan om contacten te verminderen. Er blijven niet veel maatregelen over."
De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach zei gisteren nog dat er een vijfde golf aankomt. En Hendrik Wüst, gouverneur van de provincie Noordrijn-Westfalen zei ook al dat er maatregelen komen na kerst. "Ik denk niet dat er grote nieuwjaarsfeesten gehouden kunnen worden. Omikron geeft ons geen ruimte om onzorgvuldig te zijn."
Maatregelen op komst dus, ook in het buitenland, maar wel wat later dan in Nederland. Dat komt volgens epidemioloog Alma Tostmann van het Radboud UMC omdat de ziekenhuizen in Nederland al ontzettend vol liggen. "De intensive care ligt echt supervol, we hebben geen ruimte om het even aan te kijken."
Boosteren geeft ruimte
Als we eerder waren geweest met boosteren had dat wat ademruimte kunnen geven, zegt Tostmann. "Dat is wel een nadeel met de nieuwe omikronvariant. Als we verder waren geweest met boosteren, waren meer mensen beschermd geweest en had de omikronvariant zich minder snel kunnen verspreiden."
De huidige lockdown is volgens Tostmann 'een heftige maatregel', maar ze vindt het wel goed dat hij nu is genomen. "Het is een maatregel met heel veel nadelige gevolgen voor mensen, maar door hem nu in te voeren is hij wel het meest effectief."
Nog even terug naar de vraag in de eerste alinea van dit artikel. Want áls we vroeg waren gaan boosteren, zaten we dan nu niet in deze lockdown? Het antwoord is waarschijnlijk dat we het dan nog even aan hadden kunnen kijken, maar vervolgens alsnog maatregelen als deze nodig hadden gehad. Want dat is precies waar de landen om ons heen naartoe bewegen.