Na dodelijk ongeluk

Overheid gaat schade door verbod stint vergoeden, kinderopvang tevreden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Overheid gaat schade door verbod stint vergoeden, kinderopvang tevreden
RTL

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat de schade vergoeden die de fabrikant en de gebruikers van de stint hebben opgelopen doordat het ministerie ze van de weg haalde en het gebruik ervan verbood.

De Raad van State oordeelde eerder vandaag dat de overheid de schade moet vergoeden. 

Fouten gemaakt

Het ministerie zegt zich er 'ten zeerste van bewust te zijn' dat het intrekkingsbesluit voor de stint grote gevolgen heeft gehad, zowel praktisch als financieel. Bovendien heeft het ministerie eerder ook toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij de toelating van het vervoermiddel.   

Overheid moet schadevergoeding betalen aan fabrikant en gebruikers van Stint
Lees ook

Overheid moet schadevergoeding betalen aan fabrikant en gebruikers van Stint

De brancheorganisatie voor kinderopvang is tevreden met het besluit. Zeker 170 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangorganisaties maakten gebruik van meerdere stints, toen die plotsklaps verboden werden. De schade die ze opliepen liep op tot boven de 100.000 euro per organisatie. 

"Na drie jaar willen we hier graag een punt achter zetten", reageert directeur Emmeline Bijlsma van de brancheorganisatie.

Van alles mis

In 2018 werd de stint van de weg gehaald, omdat na een dodelijk ongeval duidelijk was geworden dat er van alles mis was met het voertuig.

Het gaat dan overigens alleen om de modellen van 800 watt. De stints met een vermogen van 1200 watt zijn nooit officieel toegelaten, maar de Raad van State heeft de overheid ook opgeroepen voor de gebruikers van dit model een regeling te treffen. Het ministerie belooft hierover in gesprek te gaan.

Ongeluk Oss

Het kabinet besloot de stint van de weg te halen na een dodelijk ongeluk met de elektrische bolderkar in Oss in 2018, waarbij vier kinderen omkwamen. Door de spoed erachter vanwege veiligheidsrisico’s was er volgens toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) geen tijd om de procedure voor schadevergoeding af te wachten.