Onder meer eikenbossen en duinen bedreigd door stikstof: 'Zeer urgent'
Negentien kwetsbare natuursoorten in Nederland worden dusdanig bedreigd door stikstofneerslag, dat de overheid daar volgens deskundigen nog voor eind 2025 moet ingrijpen. Het gaat bijvoorbeeld om oude eikenbossen, hoogveenlandschappen, grijze duinen en stuifzandheide.
Deze soorten natuur staan op een lijst die onlangs is gepubliceerd als bijlage bij overheidsplannen om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.
Veilig niveau in 2030
De negentien types zijn aangemerkt als 'zeer urgent'. Nog eens 22 soorten natuurgebied hebben in hun rapport het label 'urgent' gekregen. Dat wil zeggen dat de stikstofneerslag uiterlijk voor 2030 op een voor de natuur veilig niveau moet zijn gebracht.
Een soort komt op de urgentielijst terecht als landelijk minimaal 20 procent van deze categorie is overbelast met schadelijke stikstofverbindingen. Het gaat dan om ammoniak, dat vooral van de agrarische sector komt, en om stikstofoxiden van verkeer en industrie.
Woningbouw
Er is het kabinet veel aan gelegen om die problemen op te lossen, want het stikstofprobleem schaadt zowel de natuur als de economie. Sinds in 2019 de basis onder de stikstofregels ongeldig werd verklaard door de Raad van State, is het veel moeilijker om vergunningen te krijgen voor activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het uitbreiden van stallen of woningbouw.