Rechtszaak

Verdachte moord Peter R. de Vries 'in shock': 'Heb geen bloed aan mijn handen'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPVerdachte moord Peter R. de Vries 'in shock': 'Heb geen bloed aan mijn handen'
RTL

Kamil E., verdacht van de moord op Peter R. de Vries, zegt 'in shock' te zijn dat tegen hem een levenslange gevangenisstraf is geëist. "Ik heb geen bloed aan mijn handen." Medeverdachte Delano G., tegen wie ook levenslang is geëist, verbrak aan het eind van de strafzaak voor even zijn zwijgen. Hij zei mee te leven met de nabestaanden.

"Ik wens u oprecht alle sterkte toe", zei Delano G. in de rechtbank in Amsterdam. De twee verdachten kregen aan het einde van de strafzaak, die twee dagen duurde, de kans om als laatste nog iets te zeggen.

'Ben geen moordenaar'

De 22-jarige G. hield het bij enkele zinnen. De Pool E. (36) hield een langer verhaal en herhaalde nog eens dat hij niets met de moord te maken heeft. "Ik heb nog nooit een moord bijgewoond en zal nooit iemand doden. Ik ben geen moordenaar." Hij vindt dat het Openbaar Ministerie geen bewijs heeft voor zijn betrokkenheid en heeft altijd ontkend.

Beide verdachten hebben 'hun recht op vrijheid verspeeld', zei het Openbaar Ministerie vorige week. Volgens het OM is G. de schutter en heeft E. hem van en naar Amsterdam gereden en meerdere voorverkenningen uitgevoerd. G. heeft tot nu toe altijd gezwegen over de beschuldigingen.

Vrijspraak

De advocaten van Kamil E., vroegen de rechtbank eerder vandaag om vrijspraak. Volgens zijn eigen verklaring is E. betrokken geraakt bij de moord door als chauffeur te fungeren van Delano G., de vermoedelijke schutter. Hij zou niet hebben geweten van het plan dat de misdaadverslaggever die avond zou worden neergeschoten. 

Vriendin Peter R.: 'Met kille moordenaars in zaal is helse beproeving'
Lees ook

Vriendin Peter R.: 'Met kille moordenaars in zaal is helse beproeving'

Over Delano G. zei één van zijn advocaten, Ronald van der Horst, dat hij wordt berecht op basis van een geanonimiseerd strafdossier. Daardoor worden zijn mogelijkheden zichzelf te verdedigen ernstig beperkt, zei Van der Horst. Hij noemde de gang van zaken in strijd met de geldende regels.

De strafvervolging van G. is ongeldig en moet van tafel, vindt Van der Horst. "In de ogen van veel mensen heeft Peter R. de Vries een belangrijk deel van zijn professionele leven besteed aan het toezien op de eerlijkheid van het strafproces. Dat maakt het extra wrang dat deze zaak maar weinig van doen heeft met een eerlijk proces."

Slachtofferverklaring 

Vanochtend had Tahmina Akefi, de verloofde van De Vries, de rechtbank toegesproken. In haar slachtofferverklaring noemde ze de houding van de verdachten direct na de moord 'huiveringwekkend'. "Dat maakt het leed zoveel erger", zei ze. Haar hele verklaring is in deze video te zien:

Akefi zei niet de illusie te hebben dat de verdachten beseffen hoeveel leed ze hebben veroorzaakt. Ze zei geen spoor van berouw te hebben waargenomen bij 'deze moordenaars'.

Weerzinwekkend

Ze is verbijsterd over de houding van de verdachten. "Als je in staat bent iemand op deze manier af te slachten, en daar op zo'n weerzinwekkende manier over praat, dan is al het menselijke gevoel je onbekend."

De rechtbank wil 14 juli uitspraak doen in de zaak tegen de twee verdachten.

De moord op Peter R. de Vries

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in Amsterdam. De misdaadverslaggever liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van dichtbij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Nog geen uur na de aanslag reed de politie twee verdachten klem bij een afrit op de A4, Kamil E. en Delano G. In de auto werd onder meer het moordwapen gevonden en een cryptotelefoon, waarmee de verdachten communiceerden met de vooralsnog onbekend gebleven opdrachtgever.

Een motief voor de moord is niet bekend, maar aangenomen wordt dat het te maken heeft met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Lees meer over
Openbaar MinisterieAanslag op Peter R. de VriesRechtszaak