'Grootste deel patiënten met long covid volledig arbeidsongeschikt'
Van de mensen die na de eerste coronagolf long covid hebben opgelopen, wordt 62 procent volledig arbeidsongeschikt verklaard. 23 procent krijgt een uitkering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Dat keurt mensen als ze twee jaar ziek zijn en niet of niet meer volledig kunnen werken. Patiënten uit de eerste coronagolf komen nu bij het UWV terecht.
Volgens het AD zijn er tot en met mei 736 long covidpatiënten gekeurd door het UWV. Dat is zo'n drie procent van de totale instroom. Bij veel patiënten is de conclusie dus dat ze arbeidsongeschikt zijn door long covid.
Bij 8 procent is de verwachting dat ze 'volledig en duurzaam' arbeidsongeschikt zijn. Zij zullen dus naar alle waarschijnlijkheid niet meer aan de slag kunnen.
Welke klachten?
Bij long covid horen veel verschillende klachten, meldt de Rijksoverheid. Zo komen vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging en vergeetachtigheid.
Sommige mensen krijgen ook last van slaapproblemen, angst of andere psychische klachten. Deze klachten houden soms meerdere maanden of zelfs langer aan
Graag weer aan de slag
54 procent was op het moment van de keuring volledig arbeidsongeschikt, maar er wordt niet uitgesloten dat ze in de toekomst weer kunnen werken. Veel van deze cliënten willen volgens het UWV 'graag weer aan de slag'. "Die willen we dan in een later stadium nog terugzien voor een herbeoordeling."
23 procent van de gekeurde mensen is gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Een groot deel van hen is voor minder dan een derde arbeidsongeschikt en heeft geen recht op een uitkering.