'Zo spoedig mogelijk'

Risicogroepen kunnen vaccinatie tegen apenpokken krijgen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via APRisicogroepen kunnen vaccinatie tegen apenpokken krijgen
RTL

Mensen met een verhoogd risico om het apenpokkenvirus op te lopen, kunnen daar binnenkort tegen worden gevaccineerd. De virusinfectie is tot nu toe bij 352 mensen in Nederland vastgesteld, maar het aantal loopt snel op.

Het virus komt in Europa vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Maar niet iedereen binnen die groep loopt verhoogd risico om het virus op te lopen.

Uitbraak indammen

Deskundigen zeiden eerder dat het belangrijk is om de uitbraak in te dammen. "Mannen die PrEP gebruiken, een middel dat beschermt tegen hiv, hebben vaker wisselende seksuele contacten", zei internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers gisteren tegen RTL Nieuws. "Zij lopen ook verhoogd risico om apenpokken op te lopen en verder te verspreiden."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt nu het advies over dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hierover heeft uitgebracht. 

Doelgroep

In een brief die minister Kuipers van Volksgezondheid vanavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat: "In overleg met de uitvoerders wordt zo spoedig mogelijk begonnen met het vaccineren van een groep van ongeveer 2000 personen uit de hiv-PrEP-doelgroep in Amsterdam."

Deskundigen: vaccineer risicogroep tegen apenpokken
Lees ook

Deskundigen: vaccineer risicogroep tegen apenpokken

Tegelijkertijd wordt de vaccinatie van een bredere doelgroep voorbereid. Bij die hoogrisicogroep gaat het volgens het RIVM onder meer om mannen en transgenders die hiv-PrEP gebruiken (een pil waarmee het oplopen van hiv voorkomen kan worden) of hiervoor op de wachtlijst staan. Ook mannen en transgenders die hiv-positief zijn en een hoog risico lopen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en sekswerkers behoren tot de hoogrisicogroep. Het gaat in Nederland om zo'n 32.000 mensen.

Mensen die voor de vaccinatie in aanmerking komen, worden gericht uitgenodigd. Zij krijgen twee doses met een interval van vier weken. 

Wereldwijd 6000 gevallen van apenpokken

Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 6000 gevallen van apenpokken gemeld uit 58 landen. Ongeveer 80 procent van de infectiemeldingen komt uit Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die organiseert later deze maand opnieuw een vergadering van de commissie die adviseert of de uitbraak reden is een wereldwijde crisissituatie uit te roepen. Die status is het hoogste alarmniveau binnen de WHO. 

Lees meer over
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en SportApenpokkenVaccinatie