Deskundigen: vaccineer risicogroep tegen apenpokken
Om het apenpokkenvirus in te dammen moet de hoogrisicogroep - mannen die seks hebben met mannen - preventief worden gevaccineerd. Die oproep doen deskundigen. Later deze week komt hier een advies over uit, want over de precieze invulling wordt nog nagedacht: zo heeft niet iedereen in deze groep ook echt een verhoogd risico. Maar waarom bieden we het vaccin niet gewoon aan iedereen aan die het wil?
De virusinfectie is in Nederland tot nu toe bij 352 mensen vastgesteld, blijkt uit de meeste recente cijfers die maandag bekend werden gemaakt. Een grote toename in vergelijking met de week ervoor.
Het is volgens deskundigen daarom belangrijk dat de uitbraak wordt ingedamd. Eind deze week wordt een advies uitgebracht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over hoe dat moet gebeuren.
Hoog risico
Preventief vaccineren is een mogelijk advies. "Het inenten van een groep die veel risico loopt, helpt om het virus te kunnen indammen", zegt internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc. "Dan neemt de kans op doorgeven van de infectie af."
Maar welke groep dan zo'n prik zou kunnen krijgen, daar wordt nog naar gekeken. "Het virus komt in Europa vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Maar niet iedereen binnen die groep loopt verhoogd risico op het virus. Dus de precieze criteria, daar wordt nog over nagedacht", zegt Bleeker-Rovers.
De arts geeft een voorbeeld van zo'n criterium: "Mannen die PrEP gebruiken, een middel dat beschermt tegen hiv, hebben vaker wisselende seksuele contacten. Zij lopen ook verhoogd risico om apenpokken op te lopen en verder te verspreiden."
Preventief vaccineren
Viroloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis vindt ook dat we het virus zoveel mogelijk moeten indammen. "Het kan redelijk wat mensen ziek maken. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er wel degelijk aan doodgaan", zegt hij.
Preventief vaccineren van risicogroepen is volgens hem daarom verstandig. Door de community waarin het virus nu vooral rondgaat, denkt Murk dat het in dit geval een goed idee is om mannen die seks hebben met mannen en wisselende contacten hebben preventief te vaccineren. Daarnaast is goede opsporing belangrijk. "Dat doet de GGD met bron- en contactonderzoek bij positief geteste mensen."
Soa Aids Nederland roept al langer op om risicogroepen te vaccineren. "Wie valt onder die groep? Mannen die seks hebben met mannen met wisselende seksuele contacten", zegt Anna Nijsters daarover. "We hebben vanaf de uitbraak informatie verspreid over hoe je het kan herkennen en hoe je verspreiding kan voorkomen. Dat was niet voldoende om het virus in te dammen. Daarom zeggen we nu: de groep is nu nog klein en beperkt, ga deze groep preventief vaccineren."
Iedereen een vaccin?
Het is dus het advies afwachten welke groep er volgens de deskundigen nou precies een inenting moet krijgen. Maar waarom zetten we die criteria niet gewoon overboord en geven we iedereen die het wil niet gewoon een vaccin? "Er is geen oneindige hoeveelheid vaccins in Nederland. Daarom moeten we het meest kijken naar degene die vooral risico lopen", legt Bleeker-Rovers uit.
6000 gevallen van apenpokken wereldwijd
Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 6000 gevallen van apenpokken gemeld uit 58 landen. Ongeveer 80 procent van de infectiemeldingen komt uit Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die organiseert later deze maand opnieuw een vergadering van de commissie die adviseert of de uitbraak reden is een wereldwijde crisissituatie uit te roepen. Die status is het hoogste alarmniveau binnen de WHO.