Resultaat onvoldoende

Klimaatminister Jetten 'buitengewoon teleurgesteld' over uitkomst klimaattop

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Associated PressKlimaatminister Jetten 'buitengewoon teleurgesteld' over uitkomst klimaattop
RTL

Buitengewoon teleurstellend, noemt klimaatminister Rob Jetten de resultaten die zijn geboekt tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheik. "In een jaar met veel extreme weersomstandigheden en alarmerende klimaatrapporten zijn we er niet in geslaagd om grote voortgang te boeken."

Tegelijkertijd zegt de minister dat er een doorbraak bereikt is op het thema klimaatschade. "Dat is enorm belangrijk voor kwetsbare landen die daar nu al mee te maken hebben, vaak zonder zelf veel bij te dragen aan klimaatverandering. Deze stap helpt het vertrouwen tussen het mondiale noorden en zuiden te herstellen. En maakt het hopelijk mogelijk om komend jaar nieuwe doorbraken te bereiken voor een echte versnelling in onze klimaataanpak."

Teleurstellende afloop

Op de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh hebben bijna tweehonderd landen ingestemd met het oprichten van een klimaatschadefonds. Dit is bedoeld voor het vergoeden van schade in ontwikkelingslanden die het gevolg is van klimaatverandering. Verder zijn op de klimaattop bijna dezelfde afspraken gemaakt als tijdens de top vorig jaar in Glasgow, waardoor diverse partijen het een teleurstellende afloop noemen.

Slotakkoord op klimaattop bereikt: fonds voor klimaatschade ontwikkelingslanden
Lees ook

Slotakkoord op klimaattop bereikt: fonds voor klimaatschade ontwikkelingslanden

Ook de Europese Unie is teleurgesteld. De EU vindt het resultaat onvoldoende, zegt Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. "Dit akkoord is een te kleine stap voorwaarts", zegt een kritische Timmermans.

Volgens de Nederlander zijn te veel landen bang om de nodige inspanningen te verrichten om klimaatverandering terug te dringen. Daarnaast roept hij de deelnemende landen op te erkennen dat het akkoord tekortschiet.

Het klimaatschadefonds is het enige lichtpuntje, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib. Verder is er geen vooruitgang geboekt op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, constateert de organisatie.

Wetenschap is kristalhelder

Zo zijn er geen afspraken gemaakt over het uitfaseren van fossiele brandstoffen. "Dat terwijl de wetenschap hierover kristalhelder is", zegt Oxfam Novib. "Nog langer doorgaan met fossiel betekent de 1,5 graad missen."

In het klimaatakkoord van Parijs hebben alle landen met elkaar afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad. Dat er geen aanvullende afspraken zijn gemaakt, toont volgens Oxfam 'het schrijnende gebrek aan ambitie en urgentie van wereldleiders'.

'Erger is voorkomen, maar stilstand is achteruitgang'

Heel positief, noemt klimaatspecialist Bart Verheggen van RTL Nieuws de invoering van het klimaatschadefonds. "Want dat hing echt aan een zijden draadje. Over de uitwerking van de details zal de komende jaren nog wel gesteggeld worden. Op een abstract, hoog niveau is nu bepaald dat het er komt, maar wie en hoeveel moet gaan betalen en welke landen voor het fonds in aanmerking komen, is nog onduidelijk. Ontwikkelingslanden zullen de invoering van het fonds in ieder geval als winst beschouwen."

Wat aan het eind van deze klimaattop mist, zijn ambitieuzere doelen dan vorig jaar afgesproken in Glasgow, zegt Verheggen. "Je zou kunnen zeggen dat erger is voorkomen. Want eerdere afspraken zijn niet afgezwakt. Maar om de opwarming van de aarde te beperken zullen we van fossiele brandstoffen af moeten. De olieproducerende landen hebben dat met succes tegengehouden. Wat ook niet in de tekst van het slotakkoord is teruggekomen is dat emissies vanaf 2025 zouden moeten dalen. De tijd tikt door en stilstand is achteruitgang."

Aan de kust bij Alexandrië ondervindt de Egyptische strandtenthouder Ayman de gevolgen van klimaatverandering. Vroeger had hij veertig of vijftig tafeltjes, nu nog maar twee, vertelt hij in deze video:

De strandtent van Ayman in Alexandrië wordt letterlijk opgeslokt door de zee.
Lees meer over
Rob JettenFrans TimmermansOxfam NovibKlimaattop Sharm-el-SheikhKlimaatakkoord ParijsKlimaattopKlimaatverandering