Niet zwart op wit

Ondernemingsraad BNNVARA kende 'geruchten' onveilige werkcultuur DWDD

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPOndernemingsraad BNNVARA kende 'geruchten' onveilige werkcultuur DWDD
RTL

Dat er achter de schermen van De Wereld Draait Door een onveilige werkcultuur zou zijn, was de ondernemingsraad van BNNVARA weliswaar ter ore gekomen, maar omdat het om 'geruchten' ging, kon de raad er niet zoveel mee, zegt voorzitter Johan Reijnen.

"Op het moment dat het bij geruchten blijft en er niet keihard een klacht binnenkomt - en in de tijd dat ik bij de or betrokken ben zijn die klachten nooit zwart op wit binnengekomen, ook niet mondeling - dan is het ook moeilijk", zei Reijnen in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. 

Concreet voorbeeld nodig

"Je hebt wel een concreet voorbeeld nodig waar je ook verder mee kan. Dus op het moment dat mensen zich melden en zeggen dat ze niet willen dat er verder ruchtbaarheid aan gegeven wordt, dan wordt het ook moeilijk om daar een vervolg aan te geven."

Reijnen vindt 'absoluut' dat BNNVARA in de begeleiding van Van Nieuwkerk gefaald heeft. Hij had beter gecoacht moeten worden, zegt de voorzitter en tevens eindredacteur bij de omroep.

BNNVARA noemt spijtbetuiging Matthijs van Nieuwkerk 'essentieel'
Lees ook

BNNVARA noemt spijtbetuiging Matthijs van Nieuwkerk 'essentieel'

Niet goed begeleid

"Als je vijf dagen per week een uur lang live een programma presenteert dat op een gegeven moment zo toonaangevend wordt en je van jezelf vindt dat het iedere keer een 10 moet zijn, dat is voor geen mens vol te houden. Daarin moet je goed begeleid worden", zei hij.

"Dat lijkt me evident. En ik moet concluderen dat als je alle verhalen leest dat dat niet gelukt is, dat daar van alles is misgegaan."

Twijfel aan oprechtheid

Van Nieuwkerk maakte gisteren bekend dat hij breekt met BNNVARA. Hij raakte vrijdag in opspraak door een artikel in de Volkskrant. Daarin spreken oud-medewerkers van DWDD over grensoverschrijdend gedrag bij het programma, onder anderen door Van Nieuwkerk. 

"Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", zei de 62-jarige televisiemaker. "Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt."

Lees meer over
Matthijs van NieuwkerkBNNVARAGrensoverschrijdend gedragBurn-outTelevisie