Grensoverschrijdend gedrag

'Diepgevoelde spijtbetuiging' directeur BNNVARA om misstanden DWDD

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg'Diepgevoelde spijtbetuiging' directeur BNNVARA om misstanden DWDD
RTL

De directeur van BNNVARA, Suzanne Kunzeler, heeft in het programma Nieuwsuur haar excuses aangeboden aan 'al die mensen, al die oud-collega's' die jarenlang 'de dupe zijn geworden' van misstanden achter de schermen van het programma De Wereld Draait Door. Kunzeler reageert daarmee voor het eerst op de onthullingen van de Volkskrant over jarenlang grensoverschrijdend gedrag.

Vrijdag plaatste de Volkskrant een groot onderzoek naar de werkomstandigheden bij DWDD. Vooral de driftbuien van presentator Matthijs van Nieuwkerk veroorzaakten hierbij veel commotie.

De directeur van de omroep noemt het grensoverschrijdende gedrag 'verschrikkelijk' en vindt het 'niet normaal dat mensen in angst leven'. Ook hoopt ze dat Van Nieuwkerk een publieke spijtbetuiging doet. 

Over grenzen gegaan

"Voor ons was het altijd van groot belang dat hij zou erkennen dat hij over grenzen is gegaan en spijt zou betuigen." Dat heeft de presentator in gesprekken met BNNVARA wel gedaan, stelt de directeur, maar ze vindt het 'belangrijk dat hij het ook doet naar mensen die het betreft'.

BNNVARA noemt spijtbetuiging Matthijs van Nieuwkerk 'essentieel'
Lees ook

BNNVARA noemt spijtbetuiging Matthijs van Nieuwkerk 'essentieel'

BNNVARA gaf eerder aan te zijn 'geschrokken'. "Een aantal (oud-)collega’s geeft in niet mis te verstane woorden aan dat er over hun grenzen gegaan is", schreef de omroep in een verklaring. "De eindredactie en presentator hadden op hun gedrag aangesproken moeten worden. Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat."

De NPO liet vandaag weten dat het onderzoek naar de werkomstandigheden door een externe en onafhankelijke partij zal worden uitgevoerd. Ook komt er een actieplan waarin de NPO en omroepen samen vaststellen hoe een veilige werkomgeving kan worden gegarandeerd.

Vanmiddag werd bekend dat Matthijs van Nieuwkerk niet verdergaat bij BNNVARA en zijn werk daar neerlegt. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid maakt een verdere samenwerking onmogelijk", liet de presentator weten.

Lees meer over
Matthijs van NieuwkerkBNNVARANPOGrensoverschrijdend gedrag