Sanne en haar vriend gingen samen in therapie: 'Apk-beurt voor onze relatie'

Druk met de kinderen, weinig tijd voor goede gesprekken met elkaar en wel regelmatig ruzie; Sanne en Friso schakelden een paar jaar geleden een relatietherapeut in. En - spoiler alert - met succes, ze zijn nog samen. Relatietherapie is niet goedkoop. Uit een onderzoek dat politieke partij SGP onlangs liet uitvoeren, blijkt dat veel mensen vergoeding hiervoor vanuit de basisverzekering een prima idee vinden. Relatietherapeut Paul Vogel: "Kosten kunnen zeker een drempel zijn."
100 euro ben je zo kwijt voor een sessie met z'n tweeën bij een relatietherapeut. 150 euro doet als uurtarief ook mee. En alles wat daar tussenin zit.
Relatietherapie zit niet in het basispakket van verzekeraars. Meestal moet je dat geld dus zelf ophoesten. Soms krijg je onder bepaalde voorwaarden via een aanvullende verzekering wel wat vergoed, bij CZ bijvoorbeeld.
Jolande Rommens-Musquetier helpt als psychosociaal therapeut stellen die er samen niet meer uitkomen. Ze ziet in haar praktijk elke werkdag opnieuw hoe groot de impact van relatieproblemen is. "Het zorgt voor zoveel ellende en stress binnen een gezin. Het is mentaal ontzettend belastend voor iedereen die ermee te maken heeft, zoals een burn-out of een depressie dat ook is."
Effect op kinderen
En dan zijn er vaak nog kinderen in het spel. "Zij lijden natuurlijk onder conflicten."
Om die redenen zou Rommens het meer dan terecht vinden wanneer relatietherapie onder de basisvergoeding valt: "Het zou mooi zijn als het voor iedereen bereikbaar wordt."
Paul Vogel - ook relatietherapeut - is het met haar eens. "Iemand met ernstige relatieproblemen functioneert vaak slecht. Je concentratie kan eronder lijden en het kan voor uitval op het werk zorgen."
Uitstel
Reden genoeg dus om werk te maken van de liefdesproblemen. Maar onder meer vanwege het kostenplaatje, schuiven mensen relatietherapie volgens Vogel soms langere tijd voor zich uit.
Sanne Plantinga en haar vriend Friso vatten de koe wél bij de horens en namen samen plaats op de spreekwoordelijke sofa van een therapeut. "Een relatie-apk."
Om het taboe daarop te doorbreken, filmden ze de gesprekken deels en lieten daar fragmenten van zien in hun Youtube-vlog 'de eerlijkste ouders van Nederland'.
Sanne vertelt waarom zij en Friso drie jaar geleden die stap zetten: "We hebben twee kinderen, van nu 5 en 7. Als ouders van jonge kinderen loop je het risico dat je vooral bezig bent met alles wat er binnen het gezin moet gebeuren."
Een goed gesprek schoot er door alle drukte vaak bij in: "Praten over waar je tegenaan loopt of wat je dwarszit, kan heel moeilijk zijn. Bij ons verzandde het gemakkelijk in ruzies en verwijten: wat neem jij veel ruimte in, bijvoorbeeld. Of: wat word jij snel boos."
In een paar gesprekken – relatietherapie is vaak niet langdurig – kregen Sanne en Friso inzicht in de patronen waarin ze verstrikt waren geraakt. "Het is heel fijn als iemand van buitenaf meekijkt en dingen opmerkt. Als jij boos bent, doe jij dit. En jij reageert daar dan weer zo op. Een therapeut denkt ook mee over wat je daar als stel in nodig hebt."
'Met een hakbijl'
Er ontstond vooral meer onderling begrip: "Ik zie nu beter waarom hij boos wordt als ik bij wijze van spreken met een hakbijl op hem af kom in gesprekken. En hij heeft meer inzicht in waarom ik me soms alleen voel."
Wat Sanne betreft zou niemand zich moeten schamen voor relatieproblemen of therapie. "Als er dingen zijn waar je niet uitkomt, waarom zou je dan geen hulp vragen?"
En wat haar betreft doe je dat beter niet pas als het eigenlijk al te laat is: "We lopen nu ook weer tegen wat dingen aan, waar we iemand over mee willen laten denken. Niet dat het spaak loopt, dat willen we juist voorkomen. Als de liefde er wel is, moet je zorgen dat het niet stukloopt."
Onderzoek SGP: ook gratis liefdesles
De SGP zou graag zien dat het aantal echtscheidingen – en daarmee ook vechtscheidingen – omlaaggaat. Professionele ondersteuning van de overheid kan daarbij helpen, denkt de partij.
De partij liet bureau Kantar Public een opiniepeiling uitvoeren. Ruim 1000 mensen deden mee. Van de deelnemers gaf 59 procent aan het vergoeden van relatietherapie een goed initiatief te vinden.
Ook ziet 63 procent onderwijs over liefdesrelaties op scholen wel zitten. 60 procent staat achter campagnes over de negatieve gevolgen van echtscheidingen.
Meer resultaten uit en informatie over het onderzoek lees je hier.
De ChristenUnie heeft in de Tweede Kamer al vaker een lans gebroken voor gratis relatietherapie.
Vergoeding uit de basisverzekering zou de stap voor Sanne en Friso misschien nóg wel kleiner maken: "Het staat nu niet bovenaan het boodschappenlijstje. Een winterjas voor mijn dochter gaat toch voor."
Ongewenst effect
Terwijl relatietherapie uiteindelijk ook kostenbesparend kan werken: "Als je er een scheiding mee voorkomt bijvoorbeeld."
Therapeute Rommers-Musquetier ziet ook wel een mogelijk ongewenst effect van het vergoeden van relatietherapie. "Het zou langere wachtlijsten kunnen opleveren in de zorg, als GZ-psychologen het dan bijvoorbeeld ook gaan aanbieden."
Ze vervolgt: "Als mensen de stap zetten naar een therapeut, willen ze het liefst binnen een paar weken aan de bak. Anders spat de boel soms echt uit elkaar. Als een partner net is vreemdgegaan, bijvoorbeeld."
Je moet écht willen
Het kan behoorlijk confronterend zijn om de liefdesproblemen eerlijk aan te kijken, zegt Rommers. "Er komen vaak dingen op tafel die nooit eerder besproken zijn. Beide partners moeten hard willen werken, een stap willen zetten."
Relatietherapie moet dan ook nooit gedaan worden - zo benadrukt de therapeut - 'om het maar af te kunnen vinken'. "Als ik het idee heb dat stellen het willen komen doen om maar te kunnen zeggen dat ze alles geprobeerd hebben, dan raad ik het ze af. Dan heeft het geen zin."