Geen strafzaak tegen bakfietsfabrikant Babboe, maar boete dreigt alsnog om brekende frames
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten niet langer door te gaan met het strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. Dat bedrijf raakte in opspraak omdat frames met grote regelmaat breken en het bedrijf probeerde dit onder de pet te houden. Toch is het onderzoek naar de bakfietsfabrikant nog niet afgelopen, bezweert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "In tegendeel." De bakfietsfabrikant hangt mogelijk een boete boven het hoofd.
Een strafzaak blijkt lang niet altijd de meest effectieve manier om een bedrijf aan te pakken. Zo duurt strafrechtelijk onderzoek volgens het Openbaar Ministerie vaak lang. Een verkoopverbod, zoals bij Babboe is opgelegd, heeft juist direct een enorme impact op het bedrijf.
Begin februari onthulde RTL Nieuws dat de bakfietsen van de fabrikant met grote regelmaat breken. Het bedrijf had dit moeten melden bij de instanties, maar probeerde dit onder de pet te houden. De NVWA werd door het bedrijf misleid. Zo werden onder meer kapotte fietsen verstopt bij controles. De redactie is ook in het bezit van een geluidsopname, waarop een manager zegt fietsen te hebben "weggestouwd". Bekijk daarvoor deze video:
Het Openbaar Ministerie (OM) startte een strafrechtelijk onderzoek. De Nederlandse bakfietsfabrikant werd verdacht van het produceren en op de markt brengen van bepaalde typen (elektrische) bakfietsen met vermoedelijke veiligheidsproblemen.
De toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), droeg het bedrijf op om de verkoop van alle typen bakfietsen te staken en verplicht om meerdere terugroepacties in te stellen. In totaal werden er 22.000 fietsen teruggeroepen.
Vandaag laat het Openbaar Ministerie in een verklaring op de website weten dat zij dit beëindigen, omdat het nu 'effectiever' zou zijn om bestuurlijk op te treden.
Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich op mogelijk verwijtbaar handelen door Babboe B.V. bij de verkoop van de bakfietsen. Het Openbaar Ministerie zegt nu strafrechtelijke vervolging niet effectiever zal zijn dan bestuurlijk optreden.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de toezichthouder 'voldoende en daadkrachtige mogelijkheden' om ervoor te zorgen dat onveilige bakfietsen worden teruggeroepen en dat de veiligheid van andere bakfietsen wordt onderzocht. Dat is volgens het Openbaar Ministerie ook in het belang van de veiligheid van de consumenten.
Makers en verkopers van onveilige consumentartikelen moeten dit melden bij de autoriteiten. Doen die dit niet, dan is het strafbaar. Heb jij ervaring met onveilige producten en wil je die delen, dan kun je je melden bij de WhatsApp tiplijn van RTL Nieuws.
Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement.