Boze bakfietsbezitters met handen in haar: 'Honderden tot duizenden euro's kwijt'

Precies één jaar nadat het populaire bakfietsmerk Babboe te maken kreeg met een verkoopverbod en een terugroepactie, zijn er nog altijd boze bakfietsbezitters. Niet iedereen is geholpen en zij klagen over de kosten, blijkt uit een rondgang onder Babboe-bakfietsbezitters. "Ik ben honderden euro's per maand kwijt aan onder meer vervangend vervoer."
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws had contact met 230 ontevreden bakfietsbezitters, waarvan er ruim honderd klagen over de hoge kosten. Tientallen mensen zijn zelfs duizenden euro's kwijt, laten zij weten. Amanda Teering bijvoorbeeld wacht nog steeds op een monteur die haar Babboe-bakfiets in orde moet maken, zodat ze weer veilig de weg op kan. "Het is verschrikkelijk. Mijn geduld is hartstikke op. Ik heb bijna een jaar gewacht op een monteur."
Amanda is gastouder in Hengelo en moet dagelijks vijf kinderen vervoeren. Ze kon niet anders dan zelf een nieuwe bakfiets aanschaffen, zegt ze. "Ik zat echt aan huis gekluisterd met de kinderen. Inmiddels heb ik bijna 3500 euro uitgegeven aan een nieuwe bakfiets".
Ook Jos de Wit uit Den Haag klaagt over de extra gemaakte kosten. Hij heeft wel een vervangende bakfiets van Babboe gekregen, maar van een ander merk. Zijn dure regenhoes past hier niet op. "Een nieuwe kostte een paar honderd piek. En zo'n regenhoes had ik dus ook al voor de Babboe-fiets gekocht, maar ja, die past dus niet."
Frames doormidden
RTL nieuws onthulde vorig jaar op 9 februari dat bakfietsen van het populaire Nederlandse merk Babboe met grote regelmaat doormidden braken. Bestuurders en kinderen raakten gewond. Op 14 februari 2024 greep de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit hard in. Babboe mocht de meeste modellen niet meer verkopen en tienduizenden onveilige bakfietsen moesten van de weg gehaald. De terugroepactie die volgde verliep moeizaam, bleek uit onze onderzoeken.
Ook nu – exact een jaar later – zitten er nog altijd mensen te wachten op een veilig gekeurde bakfiets. Een van hen is Bernadet Nieuwland uit het Friese Terwispel. Als we vragen of ze tevreden is met de afhandeling van Babboe, is ze duidelijk: "Nee, nee, nee, absoluut niet. Je krijgt geen excuses, je moet overal zelf achteraan bellen, want van Babboe hoor je niks."
In deze video zie je hoe Bernadet zich afgelopen jaar in allerlei bochten moest wringen om de kleine kinderen toch veilig te vervoeren. Lees door onder de video
Bernadet gebruikte haar zespersoonsbakfiets voor haar kinderopvang. De kosten liepen al snel op: "Ik heb honderden euro's per maand extra kosten gemaakt. Omdat ik de bakfiets niet kon gebruiken moest ik extra personeel inhuren om kinderen met de auto heen en weer te brengen van en naar school." De bakfiets staat nog altijd te wachten op nieuwe onderdelen, voordat ze weer veilig kan fietsen.
Bernadet heeft haar kosten nog niet ingediend bij Babboe, ze heeft er na een jaar touwtrekken geen enkel vertrouwen meer in dat ze haar gaan compenseren: "Je spreekt alleen iemand van de helpdesk en dan kom je niet verder. Zo'n mail verdwijnt ook vast onderop de stapel."
Oproep
Stichting wil 'adequaat herstel'
Ruim 17.000 Babboe-eigenaren hebben zich intussen aangemeld bij bakfietsclaim.nl. Advocatenkantoor Birkway, dat het initiatief nam voor een gezamenlijke claim, heeft hier inmiddels samen met de Fietsersbond de Stichting Veilige Bakfiets voor opgericht. De stichting spant zich in voor een 'adequaat herstel voor gedupeerde Babboe-bakfietsers', zo staat in een brief aan Babboe van 13 februari.
"Dan moet je denken aan compensatie voor extra gemaakte kosten en het waardeverlies van de bakfiets, maar ook aan het ongemak en dat je met knikkende knieën misschien toch die bakfiets hebt gebruikt. We hebben genoeg voorbeelden van mensen die gewoon geen alternatief hadden", aldus advocaat Quirijn Bongaerts van Birkway. "We gaan de komende dagen inventariseren of er behoefte is om een gezamenlijke claim in te dienen tegen Babboe."
De Consumentenbond heeft Babboe herhaaldelijk aangesproken op de problemen en stapte naar de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die vond de compensatieregeling van Babboe onder de maat. Consumenten met een bakfiets met een veiligheidsrisico kregen aanvankelijk alleen een voucher voor een vervangende fiets aangeboden, maar bij oudere bakfietsen moesten mensen dan duizenden euro's bijbetalen.
Sinds eind januari kan die groep van wie de fiets vervangen moest worden, ook kiezen voor een geldbedrag.
Geld terug
Accell, het moederbedrijf van Babboe, zegt in een reactie: "Wij zijn ons ervan bewust dat er nog steeds mensen niet geholpen zijn, en dat we nog steeds steken laten vallen in het proces door de grote omvang en de ingewikkelde logistiek. We doen ons best dit zo snel mogelijk te herstellen om ervoor te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk weer veilig de weg op kan."
Volgens Babboe hebben inmiddels ongeveer duizend mensen zich geregistreerd voor het ontvangen van een geldbedrag. "Na afronding van het aanmeldingsproces ontvangt een klant gemiddeld binnen tien werkdagen zijn geld", aldus een woordvoerder.
Vinger aan de pols
Een ACM-woordvoerder zegt: "Het terugbetalen is pas net gestart. Wij hebben er vertrouwen in dat dit goed gaat verlopen." Niettemin houdt de ACM een vinger aan de pols of de afhandeling door Babboe goed verloopt. "We houden daarom ook goed de signalen van consumenten in de gaten."
Het einde van de terugroepactie is volgens de bakfietsfabrikant nu wel echt in zicht. Het overgrote deel van de klanten is volgens hen inmiddels geholpen. Maar of boze bakfietseigenaren die klagen over de extra gemaakte kosten hun geld ooit terug gaan zien is nog maar de vraag. "Met betrekking tot extra kosten is het belangrijk te weten dat de terugroepactie zich beperkt tot een vervanging van of vergoeding voor de bakfiets, plus een voucher voor accessoires ter compensatie van de wachttijd", verklaart Accell.
Kosten: 125 miljoen euro
De problemen met de bakfietsen van Babboe hebben eigenaar Accell – ook bekend van merken als Batavus en Sparta – bakken met geld gekost. De kosten voor het inspecteren, repareren en vervangen van kapotte bakfietsen zijn circa 50 miljoen euro, bevestigde Accell in juni. Daar bovenop komt een omzetverlies van zo'n 75 miljoen euro.
Terugroepacties bij meerdere merken bakfietsen
Het probleem van bakfietsen die doormidden breken is groter dan alleen bij het merk Babboe. Ook frames van andere bakfietsmerken kunnen tijdens het fietsen doormidden breken, zo onthulde RTL Nieuws in juli 2024. Daarop volgden na tussenkomst van de toezichthouder NVWA meerdere acties.
- Na Babboe kwamen over Vogue-bakfietsen ook relatief veel klachten binnen. De 35-jarige Rotterdamse Samantha Molders maakte bijvoorbeeld een harde klap op de klinkers toen haar Vogue-bakfiets brak. Vader Robbert: "De bak kukelde om en de kinderen vielen eruit. De kleine had een bult zo groot als een tennisbal." Maker van de Vogue, het in Aalsmeer gevestigde Europe Cycle Company, kreeg in september 2024 ook een verkoopverbod en een terugroepactie vanwege 'ernstige veiligheidsrisico's'.
- De derde fietsfabrikant die maatregelen moest treffen was Carqon uit Amersfoort. Het bedrijf riep in november 2024 al zijn bakfietsen terug. Ook die bakfietseigenaren werd geadviseerd er niet meer mee te fietsen. Bij intensief gebruik van de bakfietsen van Carqon kunnen de bevestigingsbouten van het stuur lostrillen, meldde de fabrikant. "Dit kan leiden tot onveilige situaties. Daarnaast heeft Carqon ontdekt dat de stuurbuis in uitzonderlijke situaties scheurtjes kan vertonen die eventueel kunnen leiden tot een breuk."
- En de vierde fietsfabrikant die maatregelen trof was Cangoo. Het in Utrecht gevestigde bedrijf kondigde recent, op woensdag 12 februari 2025, een terugroepactie aan. Dat fietsmerk roept ook twee typen bakfietsen terug omdat het frame kan breken.
Bekijk hieronder de video van Robbert, zijn gezin raakte gewond toen de bakfiets brak.

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Deel je berichtjes of foto's via WhatsApp of Signal met dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Gebruikersnaam Signal: RTLNieuws.04