Onderzoek RTL Nieuwspanel

Zorgen bij Nederlanders over mogelijke oorlog met Rusland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZorgen bij Nederlanders over mogelijke oorlog met Rusland
RTL

Bij veel Nederlanders leven zorgen over een oorlog tussen Rusland en de NAVO, en een meerderheid vreest ook Russische aanvallen op ons land. Dat blijkt uit een peiling van het RTL Nieuwspanel. Panelleden vragen zich af of we als land goed zijn voorbereid en velen overwegen een 'noodpakket' samen te stellen.

Uit onderzoek onder 20.000 leden van het RTL Nieuwspanel blijkt dat bijna twee derde (62 procent) vreest voor Russische aanvallen op Nederland. "Poetin is onberekenbaar, ik ben bang dat het conflict via buurlanden escaleert en ons zal bereiken", legt een deelnemer uit.
 
De helft (48 procent) maakt zich bijvoorbeeld zorgen over cyberaanvallen die de Nederlandse infrastructuur kunnen platleggen en een vijfde (21 procent) vreest voor een kernaanval op doelen in ons land. Een derde maakt zich juist géén zorgen over een aanval. Zo vertelt een panellid: "Rusland gaat hier niet aan willen beginnen, zelfs Poetin durft dit niet aan."

Moeten we ons voorbereiden op een oorlog? 'Geen tekort aan bedreiging'
Lees ook

Moeten we ons voorbereiden op een oorlog? 'Geen tekort aan bedreiging'

Het onderzoek van het RTL Nieuwspanel volgt na waarschuwingen van onder meer legerfunctionarissen van de NAVO voor onderschatting van Rusland en escalatie van de oorlog die nu in Oekraïne woedt.

Een ‘noodpakket’ aanleggen? 

Zo stelde Rob Bauer, de hoogste militair van de NAVO, vorige week dat het goed zou zijn als mensen zich zouden voorbereiden op een oorlog. Hij adviseerde het aanleggen van een noodpakket: "Je moet water in huis hebben, een radio op batterijen en een zaklantaarn die op batterijen werkt. Zodat je de eerste 36 uur kunt overleven." 

Sindsdien is het superdruk in Nederlandse prepshops, zo zag onze verslaggever:

Een kleine meerderheid (56 procent) van de deelnemers aan het panel vindt zo'n noodpakket 'op dit moment niet nodig'. Maar ruim een kwart (27 procent) overweegt wel een aanschaf. Als belangrijkste reden noemt deze groep de NAVO-waarschuwing in de media en de dreiging van Rusland. Maar ook andere zaken worden regelmatig genoemd: recente stroomstoringen, overstromingsgevaar, en de 'onrust in Nederland': het gevoel dat de samenleving snel instabiel zou kunnen worden. 
 
Ook zegt 15 procent zo'n noodpakket al (grotendeels) in huis te hebben, zoals een EHBO-doos, een radio, zaklamp met batterijen en voedsel voor een paar dagen.

'Overheid moet zich actiever voorbereiden' 

De helft van de mensen (51 procent) vindt ook dat de Nederlandse overheid zich actiever zou moeten voorbereiden op een mogelijke oorlog - een kwart vindt dat niet nodig. Er is bijvoorbeeld draagvlak (57 procent) voor het aanleggen van landelijke voorraden van voedsel, brandstof en medicijnen. Verschillende EU-landen hebben zulke voorraden aangelegd.

Ook wil eenzelfde meerderheid de uitgaven aan Defensie verder verhogen, naar minimaal de NAVO-norm. En het voorlichten van de bevolking over 'hoe te handelen bij een oorlogssituatie' vinden veel mensen (52 procent) een goed plan. Voor een actieve dienstplicht is géén draagvlak: slechts een kwart is voorstander.  

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd op 24 en 25 januari onder 20.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 42.000 leden. 

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan

Lees meer over
NAVOOorlog in OekraïneLink in bioEditie NL Link in bioRuslandOekraïne