RTL Nieuwspanel

Ruim helft Nederlanders wil actie van kabinet om hulp aan Gaza

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyRuim helft Nederlanders wil actie van kabinet om hulp aan Gaza
RTL

Als Israël humanitaire hulp aan Gaza blijft tegenhouden, dan moet Nederland meer politieke druk zetten of dreigen om de diplomatieke banden te verbreken. Dat vindt 55 procent van de Nederlanders.

Van de 17.000 leden die hebben meegewerkt aan de recente peiling van het RTL Nieuwspanel vindt 29 procent dat Nederland meer politieke druk moet zetten, nog eens 26 procent vindt dat gedreigd moet worden met het verbreken van de diplomatieke banden.

Meer druk op Hamas 

Ook de internationale gemeenschap moet meer doen om de bevolking van Gaza te helpen, vindt 50 procent. Ongeveer een kwart van de ondervraagden vindt dat de internationale gemeenschap genoeg doet.  

60 procent vindt daarnaast dat Nederland meer druk moet uitoefenen op Hamas om de Israëlische gijzelaars vrij te laten; 20 procent vindt van niet.

Als Israël Rafah aanvalt, liggen Nederlandse sancties op tafel
Lees ook

Als Israël Rafah aanvalt, liggen Nederlandse sancties op tafel

Israël houdt nog altijd een groot deel van de internationale hulp aan Gaza tegen, zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. "Er zijn nu twee grensposten waar hulp door wordt toegelaten: die tussen Rafah – in het zuiden van Gaza – en Egypte, en iets meer landinwaarts bij Kerem Shalom, tussen Gaza en Israël. Bij allebei de grensposten heeft Israël het laatste woord over wat er wordt toegelaten."

Voedseldroppingen en boten

"Daarnaast zijn er voedseldroppingen vanuit de lucht en sinds kort boten tussen Cyprus en Gaza. Maar bij allebei deze methoden is het probleem dat het duur is en het volume niet opkan tegen het aantal vrachtwagens dat aan de grenzen van Gaza staat te wachten."

Israël is, net als andere landen die in oorlog zijn, via het internationaal recht verplicht om hulp en voedsel door te laten, zegt Nagtzaam. "Maar Israël heeft de afgelopen maanden veel producten aangemerkt als 'dual use'. Dat wil zeggen dat ze zowel gebruikt kunnen worden als humanitaire hulp als om het leger te versterken." 

Diesel en tourniquets

"Dan kun je denken aan diesel: dat wordt gebruikt om generatoren in ziekenhuizen draaiende te houden, maar kan ook worden gebruikt om raketten mee af te vuren. Of tourniquets die worden gebruikt om slagaderlijke bloedingen te stoppen: die kunnen ook worden gebruikt voor medische hulp aan Hamasstrijders. Volgens Israël gebeurt dat, maar de burgers in Gaza hebben die spullen keihard nodig." 

15 procent van de Nederlanders heeft (redelijk wat of veel) begrip voor de houding van Israël hierin, blijkt uit de antwoorden op vragen van het RTL Nieuwspanel.

'Hamas mag niet profiteren' 

"Hamas gebruikt het volk als buffer, dat is algemeen bekend en blijkt ook uit het handelen", zegt een panellid. Een ander: "Hamas bevindt zich onder de Palestijnse bevolking. Je gaat de vijand niet voorzien van voeding en medicijnen." En: "Hamas mag niet profiteren van de hulpverlening aan Gaza."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Daar staat tegenover dat 79 procent van de Nederlanders geen begrip heeft voor het tegenhouden van humanitaire hulp door Israël. 'Humanitaire hulp mag nooit geweigerd worden', 'rijst zijn geen raketten' en 'verschrikkelijk om te zien hoe onschuldige burgers slachtoffer zijn. Kinderen die hongerlijden. Afschuwelijk', zijn een aantal van de reacties van deze groep. 

De sympathie voor beide volken neemt wel af in Nederland. Voor Hamas (2 procent) en de Israëlische regering (12 procent) is die net als toen we hier in november naar vroegen klein.

Sympathie voor Israëliërs en Palestijnen 

Voor het Israëlische volk is de sympathie met 51 procent groter, maar in vergelijking met november is die fors afgenomen: toen had 67 procent daar sympathie voor. Het Palestijnse volk kon in november rekenen op sympathie van 65 procent van de leden van het panel, inmiddels is dat afgenomen naar 59 procent. 53 procent vindt het moeilijker om in dit conflict een kant te kiezen dan bij de oorlog in Oekraïne.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Overigens maken mensen zich inmiddels minder zorgen over de gevolgen van de oorlog voor de vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten (80 procent doet dit nu, tegenover 87 procent in november), Europa (60 procent tegenover 66 procent in november) en Nederland (53 procent tegenover 57 procent in november). Ouderen maken zich meer zorgen over de gevolgen dan jongeren.

"Jullie zijn verschrikkelijk", horen Israëlische vredesactivisten die proberen noodhulp Gaza in te krijgen. "Het slaat nergens op om hulpgoederen naar de vijand te sturen."

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd op 14 en 15 maart onder ruim 17.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 43.000 leden. 

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlRTL NieuwspanelIsraëlPalestijnse gebieden