Voorwoord Miljoenennota uitgelekt: 'Nederlandse economie robuust, maar er is ook onzekerheid'
De Nederlandse economie staat er robuust voor. Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën in het voorwoord van de Miljoenennota, die in handen is van de politieke redactie van RTL Nieuws. "Tegelijkertijd leiden internationale handelsspanningen tot onzekerheid."
In landen om ons heen zakt de groei weg. De brexit staat voor de deur. Toch verwacht het kabinet in 2020 voor het zevende jaar op rij economische groei. "Al zien we de groeipercentages wel iets afvlakken", schrijft Hoekstra. "Met 1,8 procent dit jaar en 1,5 procent in 2020 zijn deze percentages normaal voor ons land."
Dit zijn de belangrijkste cijfers:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Iets erbij voor iedereen
Iedereen gaat er in zogenoemde Macro Economische Verkenningen (MEV), de belangrijkste cijfers in de Miljoenennota, op vooruit. De werkenden profiteren het meest.
Het kabinet er heeft sinds het uitkomen van de laatste raming van het CPB, in augustus, voor willen zorgen dat de cijfers in de Miljoenennota voor iedereen wat beter zouden zijn.
Stootje
Verder schrijft Hoekstra in het voorwoord dat Nederland wel een stootje kan hebben. "De begroting staat er goed voor en de staatsschuld daalt naar verwachting tot onder de 50 procent van het bbp. Daarmee zijn we nog niet op het niveau van voor de crisis, maar wel steeds beter in staat om eventuele economische tegenslag op te vangen."
Om te zorgen dat mensen ook echt in de portemonnee merken dat het goed gaat, trekt het kabinet volgend jaar 3 miljard euro extra uit om de lasten van huishoudens, en met name werkenden, te verlichten. "Ook trekken we extra geld uit voor meer betaalbare woningen, jeugdzorg, defensie en het versneld afbouwen van de gaswinning", aldus Hoekstra.
Inkomenscijfers
Eerder lekte via RTL Nieuws al uit dat het bedrijfsleven een deel van de rekening betaalt. Ook neemt het kabinet genoegen met een kleiner overschot van 0,3 procent. In de augustusraming ging het Centraal Planbureau nog uit van een overschot van 0,5 procent. Dit scheelt 1,6 miljard.
Hoekstra eindigt zijn inleiding door er fijntjes op te wijzen dat belastinggeld niet van de politiek is, maar wordt opgehoest door alle Nederlanders: "Door daar zorgvuldig mee om te gaan en te blijven investeren in onze toekomst, werken we niet alleen aan de welvaart van Nederland nu, maar ook aan die van volgende generaties."
De Miljoenennota wordt op Prinsjesdag, op de derde dinsdag van september, openbaar gemaakt. Voor het weekend wordt die ook met de Tweede Kamer gedeeld.