Hoekstra: onze stem over bonus Air France-KLM zal niemand verrassen
Minister Wopke Hoekstra van Financiën zal vrijwel zeker tegen de bonus van topman Ben Smith van Air France-KLM stemmen. Dat laat hij doorschemeren in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.
Vanmiddag houdt luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Parijs. Het gevoeligste agendapunt daar is het voorstel om topman Smith een bonus toe te kennen van bijna 770.000 euro over 2019.
Vorige maand trok de luchtvaartmaatschappij een voorstel over een nieuwe bonus in, nadat dat had geleid tot een golf van maatschappelijke kritiek. Maar de uitkering van de bonus over vorig jaar staat vandaag nog wel op de agenda, als agendapunt 13.
Kamermeerderheid tegen bonus
Als grootaandeelhouder met een belang van 14 procent in Air France-KLM mag de Nederlandse staat daarover stemmen. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft er afgelopen dagen op aangedrongen dat minister Hoekstra een stokje voor de uitkering van die bonus zal steken.
In het wekelijkse gesprek met RTL Z wilde Hoekstra niet klip en klaar zeggen hoe de Nederlandse staat gestemd heeft. "Wij hebben gisteren onze stem uitgebracht, maar vandaag wordt die tijdens de aandeelhoudersvergadering openbaar. Ik vind het daarom niet chique om daarop vooruit te lopen", aldus Hoekstra.
Kans op verrassing 'buitengewoon klein'
Maar tegelijk benadrukt hij herhaaldelijk dat de stem niet als verrassing zal komen. "Het zal een stemming zijn die niemand verrast." In het verleden liet Hoekstra zich herhaaldelijk zeer kritisch uit over bonus-voorstellen bij KLM. "De kans dat ik hierin mensen zal verrassen is echt buitengewoon klein."
Volgens de minister is het niet ondenkbaar dat een topman zijn bonus over het afgelopen jaar wordt afgepakt. "Als een onderneming bij de overheid op de stoep staat met de vraag of die het bedrijf door lastige fase wil helpen, moet je nieuwe spelregels opstellen. Als de belastingbetaler moet bijspringen, dan is het reëel om ook onorthodoxe dingen te vragen aan het management en personeel."
Hulp overheid
Volgens Hoekstra moeten bedrijven in het algemeen 'sensitief zijn naar de samenleving toe', zeker als ze op de stoep staan bij de overheid om hulp.
De vormgeving van het steunpakket aan KLM vordert, en zal binnen enkele weken openbaar worden gemaakt, aldus de minister. Hij vindt de kritiek dat het reddingsplan te traag komt, onterecht. "KLM beschikt over liquide middelen waarmee het het wel enkele weken kan uithouden. Bovendien wil ik goede afspraken maken over de voorwaarden voor de steun, zoals bijvoorbeeld een loonoffer van de piloten."