Coronavirus

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië willen Europees coronavaccin

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNederland, Duitsland, Frankrijk en Italië willen Europees coronavaccin
RTL

Nederland gaat samenwerken met Duitsland, Frankrijk en Italië in de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus. De vier landen geloven dat ze door samen te onderhandelen en te investeren, een grotere kans hebben de eventuele kanshebber te kunnen overtuigen zijn vaccin op Europese bodem te produceren.

Het is een van de hete hangijzers in de coronacrisis: wie vindt als eerste een vaccin, en welke landen krijgen dat vaccin als eerste? Met drie andere Europese landen meldt Nederland zich vandaag wat nadrukkelijker in de strijd.

Vaccin-alliantie

Samen met Duitsland, Frankrijk en Italië vormt ons land vanaf nu de 'Inclusieve Vaccin Alliantie'. De landen willen samen investeren in kansrijke initiatieven. In ruil daarvoor zou de productie van een vaccin op Europese bodem moeten plaatsvinden. Zo willen de landen zorgen voor een 'breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar' vaccin en vooraan staan wanneer het vaccin daadwerkelijk de markt op komt.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de alliantie met verschillende vaccinmakers in onderhandeling. Wie het zijn, wil een woordvoerder nog niet zeggen. 

Eerder droeg Nederland al 50 miljoen bij aan de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), een organisatie die via donaties internationaal onderzoek naar coronavaccins financiert.

'Op zijn vroegst over een jaar een vaccin tegen Covid-19'
Lees ook

'Op zijn vroegst over een jaar een vaccin tegen Covid-19'

Strijd 

Ook andere landen melden zich nadrukkelijk in de strijd om als eerste te kunnen beschikken over een vaccin. Zo financiert ook het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid in hun ogen veelbelovende kandidaten.

Het leidde er bijvoorbeeld toe dat de Franse fabrikant Sanofi de Amerikanen zijn eerste grote lading vaccins toezegde. Sanofi-topman Paul Hudson suggereerde zelfs dat Europa de boot dreigt te missen in de strijd om bescherming. Zijn opmerkingen leidden tot woede in Frankrijk, dat zelf ook miljoenen in Sanofi stak. 

Zoektocht naar een vaccin

Wereldwijd zijn meer dan 100 farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstituten koortsachtig aan het werk om een vaccin te vinden. De WHO houdt periodiek bij hoe het de verschillende kandidaten vergaat.

Op dit moment bevinden verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten, vooral uit China en de VS, zich in de tweede en derde fase van hun onderzoek en testen.

Janssen vaccins

Maar ook het Nederlandse bedrijf Janssen, gevestigd in Leiden, wordt algemeen gezien als een kanshebber om dat vaccin te kunnen vinden. In het Leidse onderzoekscentrum zijn 100 mensen fulltime op zoek naar het vaccin. Ondertussen bouwt het bedrijf in de Verenigde Staten en in Azië al fabrieken om het vaccin straks met 1 miljard stuks per jaar te gaan produceren.

Een eerste kandidaat-vaccin is al gekozen en zou in september voor het eerst getest kunnen worden op mensen, vertelde het bedrijf eerder tegen RTL Z. Als dat goed gaat, zou het vaccin er in het eerste kwartaal van 2021 kunnen zijn.

Europese Commissie

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië willen een eventueel vaccin niet voor zichzelf houden, benadrukt het ministerie van Volksgezondheid. Ook andere EU-landen krijgen de mogelijkheid om 'deel te nemen aan de initiatieven die voortkomen uit de samenwerking'. 

Daarnaast willen de landen niet alleen voldoende betaalbare vaccins veiligstellen voor Europese landen, maar ook toegang garanderen aan bijvoorbeeld ontwikkelingslanden. 

Overal ter wereld wordt in laboratoria koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Bij de University of Oxford lijken ze al een heel eind te zijn. Ze gaan nu zelfs op mensen testen. Christiaan werkt als een van de eersten mee aan de proef.
Lees meer over
Hugo de JongeWHOCoronavirusVaccinatie