Is dat uit te leggen?

Dit mag wel, maar dat niet? Tweede Kamer vreest draagvlak coronaregels

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPDit mag wel, maar dat niet? Tweede Kamer vreest draagvlak coronaregels
RTL

Waarom mag je wél in een touringcar naast elkaar zitten met mondkapje, maar niet in een theater? De Tweede Kamer is blij met de versoepelingen, maar heeft ook nog veel vragen en vindt het soms verwarrend. Dat gaat gepaard met een zorg: hoe houden we draagvlak voor de regels in de samenleving?

"We zijn blij dat we veel meer kunnen versoepelen, maar misschien is dit ook wel het moeilijkste moment", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens het voorlopig laatste debat over de coronacrisis.

Want; er kan heel veel meer, maar de Tweede Kamer is bang dat het draagvlak voor de regels in de samenleving afneemt.

Luchtvaart soepel

Klaver vindt het bijvoorbeeld lastig uit te leggen richting de horeca en cultuursector hoe de luchtvaart wordt behandeld. "Daar laat het kabinet de teugels vieren. Ik vind dat we kritischer moeten zijn op de luchtvaart. Ook om het draagvlak te houden voor de regels bij andere sectoren."

Rutte houdt vast aan de deskundigen en de op dit moment bekende onderzoeken, maar beloofde wel snel met een update te komen. Al verwacht de premier voorlopig geen nieuwe inzichten. "En als die nieuwe inzichten er wel zijn, meld ik dat meteen." 

Mondkapje op, mondkapje af: verwarring over coronamaatregelen
Lees ook

Mondkapje op, mondkapje af: verwarring over coronamaatregelen

Er zijn meer verwarrende regels, vindt de Tweede Kamer. "Je mag wel naast elkaar zitten in een touringcar mét mondkapje, maar in bijvoorbeeld theaters moet je 1,5 meter aanhouden", stelde Rob Jetten (D66) als voorbeeld. 

Rutte lichtte toe: "Je moet ergens keuzes maken. In een vol theater praat je al snel over gigantische aantallen die door een paar deurtjes moeten. Je loopt dan veel meer risico." 

Bovendien wil de VVD-leider niet naar een 'mondkapjesmaatschappij'. Iets waar Jetten het mee eens is. 

Schreeuwen in stadions

Ook het verbod op het schreeuwen in voetbalstadions, zorgt voor twijfels bij de Kamer. Lilian Marijnissen (SP) ziet dat niet gebeuren: "Fluisteren in de Kuip? Ik kan me het niet voorstellen."

Dan hebben we een probleem, reageerde Rutte. "Je kunt gewoon niet schreeuwen of spreekkoren toelaten. Maar ik heb vertrouwen in de KNVB en de creativiteit. En anders doen we het niet. We doen het niet om te pesten, we doen het omdat het virus onder ons is."

Hetzelfde geldt voor het zingen van psalmen in kerken. SGP-leider Van der Staaij stelt dat de discussie op dat onderdeel 'niet goed wordt gevoerd'. Het is volgens hem nog helemaal niet zo duidelijk wat de onderzoeken zeggen. "Maar de strenge maatregelen zijn al afgekondigd."

Door aerosolen kun je het coronavirus krijgen.

Bij PVV-leider Geert Wilders schiet  de 1,5 meter-regel buiten in het verkeerde keelgat. "1,5-meter-dictatuur van Rutte. Het maakt de horeca gek", stelt Wilders. "Waarom mag je wel met vier vrienden in auto gepropt naar een terras rijden, maar daarna niet aan een tafel zitten? Dat is toch niet uit te leggen?"

'Razend belangrijk'

Maar Rutte wil daar niets van weten. Die 1,5-meter-regel die blijft. De maatregel is volgens hem razend belangrijk geweest om het virus de kop in te drukken. "En het virus is nog altijd onder ons. Alle deskundigen zeggen dat dit moet", besloot hij. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Mark RutteGeert WildersJesse KlaverKees van der StaaijLilian MarijnissenCoronacrisis in NederlandCoronavirus