'Niet meer alarmerend'

De Jonge: 'Vaccin lijkt dichterbij te komen, hou nog even vol'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPDe Jonge: 'Vaccin lijkt dichterbij te komen, hou nog even vol'
RTL

We zitten niet meer in de alarmerende fase, maar het is nog wel spannend. Dat zei premier Mark Rutte zojuist tijdens de persconferentie. Het kabinet roept iedereen op om nog even vol te houden. "Een vaccin lijkt steeds dichterbij te komen", zei De Jonge.

Volgens minister De Jonge zijn er vijf kandidaat-vaccins en zijn de eerste testresultaten 'bemoedigend'. "We hopen de eerste vaccins in de eerste maanden van 2021 te ontvangen", aldus De Jonge.

Hou daarom nog even vol, benadrukte de minister. "We hebben geen glazen bol. En in het onfortuinlijke geval komt er geen vaccin. Maar onze vaccins zijn onze beste troefkaarten." Voor als er geen vaccin komt, wordt er ook ingezet op onderzoek naar behandelmethodes.

Stabiel, maar disco's blijven dicht

Premier Rutte noemde de huidige situatie niet meer alarmerend, maar nog wel spannend. "We zitten nu rond de 500 besmettingen per dag. Maar het blijft nodig om de cijfers verder naar beneden te duwen. In sommige landen waar de situatie onder controle leek, zijn de besmettingscijfers in een paar weken tijd weer ontploft."

Volgens de 'routekaart' die het kabinet eerder dit jaar presenteerde, zouden de discotheken en clubs op 1 september wellicht weer open kunnen. Maar het kabinet durft dat nu nog niet aan.

"Het risico op nieuwe uitbraken is gewoon te groot", zei de premier. Een  datum kon de premier nog niet noemen. 

Kabinet: te weinig getest en communicatie corona schoot tekort
Lees ook

Kabinet: te weinig getest en communicatie corona schoot tekort

Online sessies

De premier stond nog even stil dat de coronacrisis nu een half jaar duurt. Rutte begrijpt dat er ook kritiek is op het beleid van het kabinet. "Iedereen mag vragen stellen en het is logisch dat mensen zelf op onderzoek uitgaan. Het zou gek zijn als dat niet gaat gebeuren." 

Maar vervolgt hij: "We kunnen niet om de cijfers heen."

Premier Mark Rutte en zorgminister De Jonge willen een 'digitale ontmoeting' organiseren zodat 'iedereen die vragen heeft deze kan stellen.'

Geen grote maatregelen

Nieuwe, grote maatregelen kondigde het kabinet vandaag niet aan. Het kabinet neemt wel het OMT-advies over om het beleid voor verpleeghuizen bij te stellen. 

Zodra er een besmetting in een verpleeghuis is geconstateerd, moeten alle bewoners en personeel wekelijks worden getest. 

Alleen testen bij klachten

Het testbeleid blijft een hoofdpijndossier. Minister De Jonge herhaalde ook vandaag weer om alleen te testen als iemand klachten heeft. "We zitten nu op 160.000 testen per week. De vraag is groter dan dat we aankunnen."

Het kabinet heeft allerlei maatregelen genomen om de testcapaciteit weer op orde te krijgen. Maar als de capaciteit echt in de knel komt, kan het kabinet aan het OMT voorleggen wie er voorrang kan krijgen bij testen. 

GGD piept en kraakt door corona: dit is hoe het komt
Lees meer over
Hugo de JongeMark RutteCoronacrisis in Nederland