Na felle kritiek

Minister Slob bereid wet aan te passen na ophef over antihomoverklaring scholen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP Minister Slob bereid wet aan te passen na ophef over antihomoverklaring scholen
RTL

Minister Arie Slob noemt verklaringen die sommige scholen hanteren waarbij ouders homoseksualiteit moeten afwijzen 'een brug te ver'. Hij reageert op de ophef die sinds gisteravond is ontstaan over die verklaringen én over zijn eerdere reactie. "Het is heel vervelend hoe dit jonge homo's raakt", zegt de minister vandaag.

Gisteren ontstond er ophef over uitspraken die minister Slob (Onderwijs) deed in een debat. De minister kwam in aanvaring met de Tweede Kamer over reformatorische scholen zoals het Van Lodenstein College.

Minister onder vuur

Die school weigert leerlingen als er geen identiteitsverklaring die homoseksualiteit afkeurt, wordt ondertekend. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat absoluut niet kunnen en wil dat scholen daarmee stoppen.

Maar de minister zei gisteravond dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren, als ze tenminste toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen. 

Vandaag komt de minister daar dus op terug. Hij noemt de anti-homo verklaringen 'nu een brug te ver.' "We gaan kijken hoe zich dat verhoudt tot wetgeving, zo nodig zullen we die aanpassen."

Minister is toegesproken

Haagse bronnen melden aan RTL Nieuws dat de minister vanochtend door zijn collega-bewindspersonen is toegesproken dat hij zijn mening moest bijstellen. "Deze druk en een exploderende mailbox hebben hem op zijn pad doen terugkeren", zegt een betrokkene tegen RTL Nieuws. 

De minister erkent vandaag dat er 'een spanning' is tussen verschillende grondrechten, zoals de vrijheid van onderwijs en het verbod op discriminatie. "Ik vind het ook heel vervelend dat dit jonge homo's kan raken."

Ook Lilian Marijnissen (SP) heeft ervaring in het bedrijfsleven. Ze werkte ooit een jaar bij de Rabobank.
Ook Lilian Marijnissen (SP) heeft ervaring in het bedrijfsleven. Ze werkte ooit een jaar bij de Rabobank.

Minister is teruggefloten

Tweede Kamerleden hebben geen goed woord over voor Slobs eerdere reactie. "Wat de minister gisteren zei tijdens het debat was echt heel slecht. Het is goed dat hij zijn mening heeft herzien. We gaan ervan uit dat hij onze motie om dit soort verklaringen te verbieden nu echt overneemt", zegt Lilian Marijnissen van de SP. 

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft geen goed woord over voor de eerste reactie van Slob. "Dat de minister gisteren zegt dat scholen ouders mogen eisen om dit soort verklaringen te tekenen, vind ik zeer, zeer verkeerd."

Volgens COC-voorzitter Astrid Oosenbrug moeten scholen lhbti-leerlingen steunen. "Het is onacceptabel als scholen afwijzing propageren van mensen om hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken."

Veilig leerklimaat

De belangenorganisatie voor lhbti-personen zegt dat 'iedereen zich op school veilig en geaccepteerd moet weten'. Minister Slob zei tijdens debat dat scholen verplicht zijn om een veilig leerklimaat te creëren.

Eén aangifte binnen tegen Slob

Volgens de politie Amsterdam is er inmiddels één aangifte binnen tegen minister Arie Slob en zouden er meerdere meldingen binnen zijn gekomen van mensen die aangifte willen doen. 

"Er is één aangifte, dat betekent dat we onderzoek gaan doen", zegt het Openbaar Ministerie erover. "Daarbij houden we rekening met de parlementaire onschendbaarheid, als de uitspraken zijn gedaan in het parlement."

'Homo' is op school het meest gebruikte scheldwoord, volgens het COC. "Lhbti-jongeren worden vier keer vaker dan gemiddeld gepest en ze doen bijna vijf keer vaker een zelfmoordpoging."

34 reformatorische scholen

Pointer meldde eerder dit jaar dat er in Nederland 34 reformatorische scholen in het basis- of voortgezet onderwijs zijn met een zogenoemde identiteitsverklaring die homoseksualiteit afwijst. 

Uit een factsheet van 113 blijkt dat een positieve school- of werkomgeving van essentieel belang is voor veel jonge lhbti’ers. Voor 82 procent blijkt dat een factor die er voor zorgt dat ze zich in hun vel voelen. Ter vergelijking: steun van ouders wordt door 27 procent genoemd en steun van vrienden door 44 procent.

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Slob zei gisteren zelf tijdens het debat dat in deze discussie twee grondrechten botsen. In artikel 23 van de Grondwet staat namelijk de vrijheid van godsdienst beschreven. Terwijl in artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen voor de wet gelijk is, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, of geslacht.

Motie Kwint (SP)

SP-Kamerlid Peter Kwint diende gisteren al een voorstel in om de verklaringen te verbieden. "Wij vinden dat niet kunnen en willen dat dit soort verklaringen afgewezen moeten worden. Omdat dit in strijd is met de veiligheid van de leefomgeving van kinderen", zei hij eerder vandaag tegen RTL Nieuws.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de motie. Naast de SP steunen ook PvdA, GL, VVD en D66 het voorstel van de SP.

Lees meer over
Arie Slob