Informateur Tjeenk Willink: meeste partijen sluiten Rutte niet uit
'Er moeten nu echt inhoudelijke stappen worden gezet' in de kabinetsformatie. Dat zegt informateur Herman Tjeenk Willink, die vandaag het verslag presenteerde van zijn verkennende gesprekken met alle partijen in de Tweede Kamer.
Vanochtend om 11 uur overhandigde Tjeenk Willink zijn rapport aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Tjeenk Willink schrijft in zijn verslag onder meer: "Een overgrote meerderheid van de fractievoorzitters wil de nadruk leggen op de gemeenschappelijke aanpak van grote problemen, met als prioriteit het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis."
Het hele verslag is hier te lezen.
Andere bestuursstijl
In het verslag schrijft Tjeenk Willink ook dat er een 'vrij breed verlangen' is naar een andere bestuursstijl. Hij pleit daarom voor een ander karakter van het regeerakkoord, waarbij vooral hoofdlijnen worden vastgelegd.
Een nieuwe informateur moet daarom eerst kijken wat de grote problemen zijn waar we voor staan, en welke partijen daarbij willen aanschuiven. "Dus niet meteen kijken: wie wil met wie, maar eerst in kaart brengen wat de grote problemen zijn", zei politiek commentator Frits Wester op RTL Z.
Deelname niet uitgesloten
De meeste partijen sluiten deelname aan een nieuw kabinet onder leiding van Mark Rutte niet uit. Alleen fractievoorzitters Wilders (PVV), Marijnissen (SP) en Simons (Bij1) doen dat. Daarnaast noemen Denk, BBB en de Partij voor de Dieren een samenwerking met de VVD van Mark Rutte 'niet geloofwaardig'.
Andere partijen laten de beslissing afhangen van 'de contouren van een te voeren beleid'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Vertrouwen
Tjeenk Willink sprak de afgelopen weken twee keer met de leiders van alle partijen in de Tweede Kamer. Daarbij wilde hij van de partijleiders horen welke thema's er in een regeerakkoord zouden moeten komen.
Ook moest Tjeenk Willink uitzoeken of er genoeg vertrouwen is om inhoudelijk te gaan praten over het vormen van een nieuw kabinet. Dat is er, denkt de informateur, maar hij heeft nog wel een 'gevoel van ongemak' over het geschonden vertrouwen in de politiek.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"De democratische rechtsorde is gebaseerd op vertrouwen en matiging", schrijft Tjeenk Willink. "Het lijkt er echter op dat vertrouwen en matiging hebben plaatsgemaakt voor wantrouwen en escalatie. 'Verantwoording vragen' wordt vervangen door 'schuldigen zoeken' en 'van fouten leren' wordt vervangen door 'afrekenen'."
Stukgelopen
Tjeenk Willink werd op 6 april aangesteld als informateur, nadat de formatie was stukgelopen. In eerste instantie werden Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) benoemd als verkenner.
Zij stapten op nadat een deel van hun aantekeningen door een blunder van Ollongren uitlekten. Haar aantekeningen waren duidelijk leesbaar op een foto die werd genomen toen zij de Tweede Kamer verliet na een positieve coronatest.
Ook het tweede verkennersduo, Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD), gaven hun opdracht terug na een zwaar debat in de Tweede Kamer. Daarin gaf de Kamer aan liever een verkenner te hebben met meer afstand tot de politiek. Dat werd Tjeenk Willink.