Felle kritiek op interview Broekers-Knol: bizar, misleidend, harteloos en pijnlijk
Partijen uit zowel de oppositie als de coalitie uiten felle kritiek op demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel), naar aanleiding van een interview in het AD. Daarin zegt de bewindsvrouw dat er mogelijk 100.000 Afghanen naar Nederland willen komen en dat te veel migratie uit het land een 'braindrain' kan veroorzaken.
Na de overname van Afghanistan door de taliban ontving het ministerie van Buitenlandse Zaken in totaal zo'n 23.000 mails met hulpverzoeken van mensen die zeggen voor de Nederlandse missie te hebben gewerkt.
'Nee, dat kunnen we niet aan'
Een precieze analyse van de mails wordt volgende week verwacht. Sommige mails zullen namens meerdere mensen zijn gestuurd, maar de verwachting is dat er ook dubbele mails tussen zitten.
Broekers-Knol rekent als volgt in het interview. "Als die 23.000 mails allemaal van één persoon zijn, en die willen allemaal vaak hun gezin meenemen - maal vijf, reken ik altijd maar - zijn dat 100.000 mensen. Mijn eerlijke antwoord is nee. Dat kunnen we niet aan."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Bizar', zegt D66-Kamerlid Salima Belhaj over het interview. Zij was een van de drijvende krachten achter een oproep aan het kabinet om Afghanen die nu gevaar lopen omdat ze voor Nederland werkten, op te vangen. "Heb maar een woord voor haar uitspraken: afschuwelijk. Ik blijf in ieder geval wél hard werken om de bedreigde Afghanen hierheen te halen."
'Misleiding en een hoop ruis'
De taliban hebben zelf ook het 'braindrain'-argument gebruikt om te voorkomen dat hoog opgeleide mensen vertrokken. Zij zijn nodig om het land op te bouwen, zo redeneert de extremistische organisatie.
'Argumentatie Broekers-Knol is onbegrijpelijk'
"Met dit interview gaat staatssecretaris Broekers-Knol totaal voorbij aan de breedgedragen wens van de Kamer om de Afghanen die voor Nederland werkten te helpen", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Die opdracht ligt nu bij het kabinet, waar zij op dit dossier de enige nog zittende bewindspersoon is die niet is afgetreden."
Op dit moment worden de 23.000 mails geïnventariseerd met hulpverzoeken die Nederland ontving. "Dat Broekers-Knol daar schijnbaar uit de losse pols 100.000 Afghanen van maakt die naar Nederland willen komen, is vreemd", zegt Bremer. "Helemaal omdat het hier een heel gevoelig dossier betreft waar al veel is misgegaan. Dat ze dan vervolgens ook nog zegt dat ze niet allemaal naar Nederland kunnen komen met het argument dat goedopgeleide Afghanen dan het land zullen verlaten, is onbegrijpelijk. Daarmee schoffeert ze zowel de wens van de Kamer, als haar eigen kabinet dat bezig is met de uitvoering van deze complexe operatie."
Volgens CDA'er Derk Boswijk is 'zwaaien met potentieel 100.000 vluchtelingen echt onzin'. "Als je met de ngo’s praat dan weet je dat de aantallen vele malen lager zijn. En het lijkt met niet verstandig om het frame van de taliban, de braindrain, over te nemen. Dit interview zorgt alleen maar voor misleiding en weer een hoop ruis."
'Ongepast en pijnlijk'
Kati Piri van de PvdA vindt het interview 'hersenloos en harteloos'. Don Ceder (ChristenUnie) spreekt van 'zeer ongepaste en pijnlijke uitspraken'.
De staatssecretaris 'doet niet alleen uitspraken die de taliban zelf ook doen, ze strooit ook weer met cijfers die niet kloppen', zegt Marieke Koekkoek van Volt. Zij wil uitleg van demissionair premier Mark Rutte.