'Ingewikkelde vraagstukken'

Kabinet nog niet eens over coronamaatregelen, Catshuis-overleg later verder

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet nog niet eens over coronamaatregelen, Catshuis-overleg later verder
RTL

Het demissionair kabinet is het nog niet eens geworden over de nieuwe coronamaatregelen. Het overleg gaat vanavond om 19.00 uur verder. Premier Rutte, die vanmiddag formatieoverleg had, wilde niet zeggen waarom het langer duurde. "Ingewikkelde vraagstukken liggen voor", was het enige dat Rutte erover wilde zeggen.

Welke nieuwe maatregelen er nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, is de vraag die vandaag in het Catshuis moet worden beantwoord. In de ambtswoning van de premier overlegt het kabinet daarover.

De betrokken bewindspersonen worden bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die het advies van het Outbreak Management Team (OMT) zal toelichten. De experts van het OMT vergaderden gisteren.

Frits Wester: 'Niet vreemd dat het kabinet z'n tijd neemt'

Volgens politiek commentator Frits Wester is het advies van het OMT, dat pleit voor ingrijpende maatregelen, de reden voor de lange duur van het overleg. "Het is dan ook niet zo gek dat het kabinet er in aanloop naar de echte besluitvorming morgen, behoorlijk wat tijd voor neemt. Het gaat dan ook om stevige maatregelen zoals een eventuele lockdown van een paar weken, het weer invoeren van de 1,5 meter maatregel of zelfs 2G als het gaat om het coronatestbewijs. Dat laatste zou betekenen dat dat bewijs alleen geldig is als je daadwerkelijk bent gevaccineerd of de ziekte hebt doorgemaakt, en dus niet meer als je alleen maar getest bent. Maar dat betekent ook een echte scheiding tussen gevaccineerden en mensen die er om welke reden dan ook voor kiezen om dat niet te doen. Los van wetgeving die daarvoor nodig is, is er de vraag van het draagvlak voor dit soort opnieuw draconische maatregelen, in de samenleving en de politiek. Kortom, het spant er echt om wat er nu besloten gaat worden, met alle gevolgen voor betrokken sectoren als de horeca, de theaters, bioscopen, sportscholen en andere."

Coronamaatregelen: liefst kort en krachtig, als we mogen kiezen
Lees ook

Coronamaatregelen: liefst kort en krachtig, als we mogen kiezen

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zinspeelden vorige week al op verdere beperkingen, waaronder een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs. De QR-code zou dan nodig worden voor toegang tot bijvoorbeeld niet-essentiële winkels.

Op de werkvloer

Er werd in de persconferentie van vorige week ook gesproken over de mogelijkheid om de coronapas in te voeren op de werkvloer, zonder dat het een verplichting vanuit de overheid zou zijn. Maar tegen dit idee leeft veel weerstand in de Tweede Kamer.

De maatregelen worden morgen toegelicht door Rutte en De Jonge, maar lekken traditiegetrouw een dag eerder uit, na het Catshuisoverleg.

Lees meer over
CoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandCoronabesmettingenLockdown