Minister Keijzer waarschuwt

Schatkist mist 600 miljoen euro door bevriezen sociale huren

Door Stephan Koole en Ruben Koops··Aangepast:
Schatkist mist 600 miljoen euro door bevriezen sociale huren
RTL

Door de bevriezing van de sociale huren loopt de staatskas 600 miljoen euro mis uit het Europese Coronaherstelfonds. Ook zullen corporaties mogelijk veel meer sociale huurwoningen gaan verkopen. Daarvoor waarschuwt minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer.

In april werd door coalitiepartijen PVV, NSC, VVD en BBB een huurbevriezing aangekondigd. Ruim 2 miljoen sociale huuders krijgen tot 2027 geen huurverhoging opgelegd. Dit levert hen ongeveer 25 euro per maand op, inclusief de huurtoeslag die de meeste huishoudens in een corporatiewoning ontvangen.

Deskundigen vrezen de gevolgen van de maatregel, omdat corporaties door de lagere huurinkomsten ruim 35 miljard euro mislopen aan investeringsruimte.

Verduurzaming

Woningcorporaties waarschuwen dat hierdoor de nieuwbouw van 85.000 woningen in gevaar komt. Ook staat de verduurzaming van ruim 300.000 sociale huurwoningen hierdoor op de tocht.

Huurders van een woning die niet is verduurzaamd, zijn op jaarbasis tot wel 550 euro kwijt aan hogere energielasten. Dat is een veelvoud van wat de huurbevriezing hen oplevert.

Woningcorporaties eisen terugdraaien huurbevriezing, anders volgt rechtszaak
Lees ook

Woningcorporaties eisen terugdraaien huurbevriezing, anders volgt rechtszaak

En er zijn meer onvoorziene nadelen aan de huurbevriezing, schrijft Keijzer aan de Tweede Kamer.

Als corporaties minder bouwen, komen de doelstellingen in gevaar die het kabinet eerder heeft afgesproken: jaarlijks 100.000 nieuwe woningen erbij waarvan twee derde in het betaalbare segment.

5 miljard

Deze afspraak is onderdeel van het plan dat Nederland heeft ingediend in Brussel om aanspraak te kunnen maken op ruim 5 miljard euro uit het Coronaherstelfonds.

Nu corporaties hun aantallen betaalbare nieuwbouwwoningen niet kunnen bouwen, verwacht Keijzer dat 600 miljoen euro uit uit het Coronaherstelfonds niet uitgekeerd zal worden.

Al eerder meldde RTL Nieuws dat Keijzer als compensatie voor de woningcorporaties denkt aan het schrappen van de Vennootschapsbelasting (vpb), ook wel bekend als de winstbelasting. 

Winstbelasting schrappen

"Een verlaging van de vpb verbetert de operationele kasstroom van corporaties direct en vergroot daarmee ook direct de investeringscapaciteit", schrijft Keijzer aan de Tweede Kamer. 

Het schrappen van de winstbelasting voor corporaties scheelt 1,3 miljard euro, Keijzer zegt dat haar ministerie van Volkshuisvesting deze kosten niet zelf kan dragen. In aanloop naar Prinsjesdag moet blijken of de minister genoeg steun krijgt voor het schrappen van de winstbelasting.

In de Kamerbrief schrijft minister Keijzer ook dat de Europese Commisie open staat voor aanpassingen van de staatssteunregels op het gebied van de woningmarkt.

Meer verkopen

Als de Venootschapsbelasting niet wordt geschrapt, hebben woningcorporaties weinig andere opties dan het verkopen van bestaande huurwoningen om nieuwe woningen te kunnen betalen. 

Keijzer waarschuwt dat dit er meer zullen zijn dan vroeger. Voorheen konden corporaties huizen in gewilde wijken verkopen, om met die opbrengst meerdere woningen te kunnen terugbouwen. Maar dat verdienmodel is verleden tijd.

"Bovendien zijn de bouwkosten dusdanig gestegen dat gemiddeld met een verkochte woning vaak ook niet veel meer dan één woning kan worden teruggebouwd", schrijft minister Keijzer.

Nieuwe huizen hoeven niet per se met nieuwe materialen worden gebouwd, bewijst dit project in Drenthe:

Lees meer over
Mona KeijzerAedesWoningmarktHuurwoningSociale huurwoningInvesteringen

Laatste video's van RTL Nieuws

Groene banaan nieuw in het schap tegen verspilling
Onrijp

Groene banaan nieuw in het schap tegen verspilling