Kiezers bezorgd om 'emotionele uitbarstingen' Omtzigt
Geert Wilders en vooral Pieter Omtzigt zijn in de ogen van veel kiezers verantwoordelijk voor de slechte verhoudingen binnen de coalitie. Van coalitiepartijen PVV, BBB en VVD vinden bijna alle kiezers dat de rol van met name Omtzigt zorgt voor instabiliteit. Ook van de NSC-achterban maakt een grote groep zich zorgen, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel.
"Twee derde ziet dat het slecht gesteld is met de persoonlijke verhoudingen tussen de vier partijleiders," zegt RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker. "Als we die mensen vragen welke leider daar vooral verantwoordelijk voor is, vindt de helft van de kiezers allereerst dat Wilders een van de stoorzenders is. Hij 'doet te veel alsof hij de premier is' en alsof hij 'de premier aan een touwtje heeft', zeggen ze. Velen willen dat hij meer afstand neemt en geen tweets blijft sturen die zorgen voor instabiliteit."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Omtzigt kan druk niet aan'
Maar de grootste verwijten krijgt NSC-leider Omtzigt. Bijna driekwart van de deelnemers ziet zijn opstelling als een belangrijke oorzaak van de slechte verhoudingen.
"Veel mensen blijven benoemen dat ze hem waarderen om zijn betrokkenheid," zegt Rademaker, "Dat is wat hem uniek maakt en waarom veel mensen vorig jaar op hem hebben gestemd. Die waardering is niet weg. Maar er is nu tegelijk ook het gevoel dat Omtzigt de druk niet aan kan en dat hij kabinet en coalitie ondermijnt."
Emotionele uitbarstingen
Deelnemers benoemen dat hij 'te wantrouwig is' en vinden dat hij zich te veel bemoeit met het kabinetsbeleid. Een deelnemer schrijft: "Hij houdt zich daarmee niet aan de regels van het door hem gewenste extraparlementaire kabinet."
Maar de meeste kiezers maken zich vooral zorgen over zijn emotionele uitbarstingen. De afgelopen week bleek dat Omtzigt soms 'huilend en schreeuwend' het coalitie-overleg over de prinsjesdagbegroting verliet.
Rademaker: "Ik zie dat deelnemers vinden dat er niks mis is met betrokkenheid en emoties, maar als je het land bestuurt vinden ze dat je dat opzij moet kunnen zetten. Omtzigt twitterde zelf dat 'Den Haag daar maar aan moet wennen', maar veel mensen denken daar anders over. Zij vinden de uitbarstingen onprofessioneel en schadelijk voor de verhoudingen binnen de coalitie."
Ook NSC-kiezers hebben zorgen
Ook van de eigen achterban, kiezers die bij de verkiezingen stemden op Omtzigts NSC, vindt tweederde (65 procent) hem mede-verantwoordelijk voor de moeilijke verhoudingen en heeft bijna de helft (42 procent) er moeite mee dat Omtzigt zich op deze manier gedraagt in onderhandelingen.
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op 5 t/m 8 september onder ruim 15.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt zo’n 43.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!