Voor ruim 1 miljard

Staat verkoopt volgende pluk aandelen ABN Amro: belang terug naar 40 procent

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPStaat verkoopt volgende pluk aandelen ABN Amro: belang terug naar 40 procent
RTL

De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het huidige belang van 49,5 procent moet worden teruggebracht tot circa 40 procent.

Dat meldt demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag in een brief aan de Tweede Kamer. De verkoop verloopt zoals gebruikelijk via NLFI, de stichting die staatsaandelen beheert, en moet bij de huidige beurskoers ruim 1 miljard euro opleveren.

De overheid bracht zijn belang in de bank dit jaar voor het eerst sinds de nationalisatie in 2008 terug onder de 50 procent. Begin dit jaar was het belang nog 56,3 procent, inmiddels is dat 49,5 procent. Van die vorig jaar aangekondigde afbouwstrategie wordt niet afgeweken met de verkoop van de volgende pluk (certificaten van) aandelen, waarmee het belang zakt naar 40 procent.

Markt is 'uitzonderlijk en onzeker'

Dat terwijl de omstandigheden voor verkoop niet bij uitstek gunstig zijn. Het NLFI noemt de marktontwikkelingen in de vandaag gepubliceerde beslisnota 'al een lange periode uitzonderlijk en onzeker'. Met name de hoge inflatie en rente in combinatie met geopolitieke ontwikkelingen in Oekraïne en het Midden-Oosten worden aangewezen als onzekere factoren.

Volgens de staatsaandeelhouder is momenteel weinig vraag in de markt naar aandelen van Europese banken zoals ABN Amro. Daarom wordt bij de verkoop opnieuw gekozen voor een zogeheten 'dribble-out': een langzame verkoop van certificaten, zonder openbare deadline.

Het aandeel ABN Amro koerste donderdagochtend op 12,27 euro. Dat is zo'n 7 procent lager dan aan het begin van dit jaar, en ook een stuk lager dan de introductiekoers van 17,75 euro per aandeel in 2015, toen de bank terug naar de beurs is gebracht.

Staat verkocht dit jaar voor 1,1 miljard euro aan ABN Amro-stukken
Lees ook

Staat verkocht dit jaar voor 1,1 miljard euro aan ABN Amro-stukken

Verlies vrijwel gegarandeerd

Het ministerie van Financiën neemt een verlies op de staatsinvestering van 2008 voor lief, zo liet Kaag begin vorige maand weten. Om de totale staatsinvestering terug te verdienen zou de koers moeten stijgen naar 28,74 euro.

"Het is niet realistisch dat een dergelijke koers op korte termijn bereikt zal worden", schreef zij op 9 oktober. Daarop wachten is 'onwenselijk' en druist volgens de minister in tegen het oorspronkelijke doel van de redding van de bank om 'de stabiliteit van het financiële stelsel te borgen'.

De redding van ABN Amro heeft volgens het ministerie van Financiën (inclusief rentelasten) tot dusver opgeteld 27,7 miljard euro gekost. De aandelenverkoop heeft de staatskas tot dusver (inclusief dividenduitkeringen) in totaal 15,4 miljard euro opgeleverd.

Het ministerie schatte de marktwaarde van aandelen die het bezit vorige maand op 5,7 miljard. Aangezien de koers sindsdien nauwelijks is veranderd, blijft het historische (virtuele) verlies staan op 6,7 miljard.

Lees meer over
Sigrid KaagABN AMROAandeelhoudersBankenEffectenbeurs