Historisch op verlies

Staat verkocht dit jaar voor 1,1 miljard euro aan ABN Amro-stukken

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPStaat verkocht dit jaar voor 1,1 miljard euro aan ABN Amro-stukken
RTL

De verkoop van aandelen ABN Amro heeft de staatskas dit jaar opgeteld ruim 1,1 miljard euro opgeleverd. Historisch gezien staat de Nederlandse staat nog altijd op verlies.

Het staatsbelang in ABN Amro daalde dit jaar voor het eerst sinds de nationalisatie van de bank in 2008 onder de 50 procent.

Bij die jongste verkoopronde zijn 58,5 miljoen (certificaten van) aandelen verkocht. Die stukken hebben de staatskas in totaal 842,3 miljoen euro opgeleverd. Daarnaast heeft de bank voor 281,3 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht bij de staat, in totaal zo'n 18 miljoen stukken. Dat meldt demissionair minister Kaag (Financien, D66) in een brief aan de Tweede Kamer.

ABN Amro eindelijk voor minder dan de helft in handen van staat
Lees ook

ABN Amro eindelijk voor minder dan de helft in handen van staat

Deze opbrengst van de verkoop van ABN Amro-aandelen zorgt ervoor dat de staatsschuld daalt. Maar dat betekent niet dat het demissionaire kabinet hiermee meer bestedingsruimte krijgt, schrijft Kaag.

Historisch op verlies

Historisch gezien heeft de redding van ABN Amro volgens het ministerie van Financiën - inclusief rentelasten - in totaal 27,7 miljard euro gekost. De reddingsactie in 2008 leverde de Nederlandse staat een meerderheidsbelang in de bank op. In 2015 werd het bedrijf opnieuw naar de beurs gebracht met als doel om stapsgewijs plukjes aandelen te verkopen. Daar zat soms jaren tussen.

De aandelenverkoop door de jaren heeft tot dusver 9,6 miljard euro opgeleverd. Daarnaast heeft de staat ook verdiend aan het dividend (de winstuitkering) die zijn belang heeft opgeleverd, in totaal nu 5,8 miljard euro. Samen heeft dat de staat 15,4 miljard euro opgeleverd.

Het ministerie schat de marktwaarde van de aandelen die het nog bezit (een belang van 49,5 procent) op 5,7 miljard euro. Daarbij gaat het uit van de huidige koers van 13,20 euro per aandeel. Hiermee rest onder de streep historisch gezien dus een huidig (virtueel) verlies van 6,7 miljard euro.

Om de totale staatsinvestering terug te verdienen zou de koers moeten stijgen naar 28,74 euro. Al gaat het ministerie daar niet op wachten. "Het is niet realistisch dat een dergelijke koers op korte termijn bereikt zal worden", schrijft Kaag. "De staat is geen belegger en investeert dus niet risicovol als daar geen publiek belang mee is gediend. Jaren wachten in de hoop een hogere opbrengst te realiseren is daarom onwenselijk. ABN Amro is in staatshanden gekomen om de stabiliteit van het financiële stelsel te borgen en niet als investering om rendement op te maken."

Lees meer over
Sigrid KaagABN AMROTweede KamerAandeelhoudersEffectenbeurs