'Nieuwe regering moet hoe dan ook knelpunten in stroomnet aanpakken'
Welke partijen er ook in de nieuwe regering komen te zitten, de problemen met het volle stroomnet zullen in ieder geval moeten worden aangepakt. Dat zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). 'Bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn.'
"Zelfs als je niet gelooft dat klimaatverandering bestaat, dan nog moet je knelpunten in het stroomnet oplossen", aldus Van der Gaag.
"Dat is om ervoor te zorgen dat nieuwe woonwijken gebouwd kunnen worden, nieuwe bedrijventerreinen kunnen worden aangelegd en dat ondernemers hun energierekening binnen de perken kunnen houden."
Het is altijd spannend als er een nieuwe regering komt, zegt Van der Gaag. "Maar investeringen voor de energietransitie worden voor tientallen jaren gedaan en bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn."
110 zetels
Er zijn volgens hem door de recente verkiezingen in de Tweede Kamer 40 zetels voor partijen die willen stoppen met klimaatbeleid, maar ook 40 zetels voor partijen die nog veel verdergaande klimaatdoelen willen.
"De resterende 70 zetels zijn voor partijen die de bestaande klimaatdoelen willen halen. Er staan dus 110 zetels aan onze kant, daar moeten we een eind mee komen."
PVV
Hij geeft toe dat de PVV, die de grootste werd bij de recente Tweede Kamerverkiezingen, niet zoveel heeft met klimaatbeleid. "Maar ze zullen een coalitie moeten vormen met andere partijen en die zijn wel voor het klimaatbeleid."
"Daarbij is Nederland gebonden aan internationale verdragen, we hebben gelukkig een klimaatwet, en we hebben wel eens een rechter gehad die tegen Nederland zei dat we harder moeten, dus zo vrijblijvend is het allemaal niet."
Van der Gaag denkt dat de nieuwe regering hoe dan ook voor een praktisch klimaatbeleid zal moeten zorgen, waar consumenten en bedrijven mee vooruit kunnen.
Aandeel duurzaam naar 15 procent
In vier jaar tijd is volgens statistiekbureau CBS het aandeel duurzame energie in Nederland gestegen van 9 naar 15 procent. Het gaat dan om energie die opgewekt is uit hernieuwbare bronnen, zoals biomassa en zonne- en windenergie.
We gaan zeker de goede kant op, aldus Van der Gaag. "En het aandeel duurzame energie stijgt zo'n 2 procent per jaar, dus dat is goed."
Maar het aandeel duurzame energie moet nog veel verder omhoog. Nederland wil dat in 2030 minimaal 27 procent van de gebruikte energie uit duurzame bronnen komt. De uitstoot van CO2 moet dan met meer dan de helft zijn teruggebracht, ten opzichte van 1990.
Struikelblokken
Daarbij zijn er wel struikelblokken, zeker nu we steeds meer elektriciteit verbruiken, zegt Van der Gaag. Er komen meer warmtepompen bij en gaan we vaker elektrisch rijden.
"Het stroomnet raakt zo overbelast. Knelpunten in het elektriciteitsnet moeten zorgen dat dat wordt opgelost. Zo moeten er bijvoorbeeld veel sneller vergunningen worden gegeven. Nu duurt het vaak acht jaar, terwijl we natuurlijk haast hebben."