Lars Windhorst

Gedwongen verkoop dreigt voor omstreden eigenaar lingeriemerk La Perla

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPGedwongen verkoop dreigt voor omstreden eigenaar lingeriemerk La Perla
RTL

De omstreden Duitse investeerder Lars Windhorst dreigt alle belangen van zijn in Nederland gevestigde investeringsbedrijf Tennor kwijt te raken. De rechtbank geeft een van zijn schuldeisers toestemming de belangen, waaronder het luxe lingeriemerk La Perla, te verkopen. Maar Windhorst tovert op het laatste moment nog een konijn uit de hoge hoed.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z op basis van drie recente uitspraken van de rechtbank Amsterdam. Als gevolg van de uitspraken kan Windhorst alle bezittingen van zijn investeringsbedrijf Tennor kwijtraken. De door de rechter aangewezen deurwaarder Henk Oude Elferink bereidt zich al voor op de verkoop. "Dat wordt nog een hele klus."

'Geen eigenaar'

Opmerkelijk genoeg zegt het investeringsbedrijf niet voor een gedwongen verkoop van de belangen te vrezen.

"De uitspraak van de Nederlandse rechtbank heeft betrekking op een entiteit die geen eigenaar is van La Perla of enig ander betekenisvolle dochter van de Tennor groep", stelt een woordvoerder per email. "Er zullen dus geen bezittingen worden verkocht als gevolg van deze uitspraak."

Verrassende wending

Dat is een verrassende wending van de Duitse investeerder, na afloop van een juridische procedure die bijna vier jaar duurde. Fons Leijten van advocatenkantoor Stibbe, die optreedt voor de schuldeiser die de rechtszaken aanspande, is niet onder de indruk. "Dit kan ik niet plaatsten. Ik denk dat ik het kan negeren."

Ook deurwaarder Oude Elferink reageert verbaasd. "Ik hecht hier weinig waarde aan. Er hebben hele teams van Zuidas-advocaten op deze zaak gezeten, en die doen echt gedegen onderzoek naar de wederpartij."

Overlever

Aan het hoofd van die wederpartij staat de bekende Duitse investeerder Lars Windhorst (47). Windhorst stond in zijn jonge jaren te boek als zeer succesvol, een wonderkind. Al op 16-jarige leeftijd richtte hij zijn eerste bedrijf op, dat handelde in computeronderdelen.

Sinds de eeuwwisseling wordt Windhorst echter achtervolgd door een trits faillissementen, rechtszaken en andere problemen. Omdat hij tot nu toe toch vaak het hoofd net boven water weet te houden, wordt hij vaak omschreven als overlever en 'come-back kid'.

Het bekendste werd Windhorst door de belangen die hij - via zijn statutair in Nederland gevestigde investeringsbedrijf Tennor - nam in het Italiaanse modehuis La Perla en de Berlijnse voetbalclub Hertha. Beide bedrijven wilde hij door miljoeneninvesteringen opstoten in de vaart der volkeren.

Problemen

De afgelopen jaren werden de problemen van de omstreden investeerder echter steeds groter. Zo moest hij zijn belang in Hertha eind 2022 verkopen en boekte La Perla aanhoudend zware verliezen (zie kader onderaan).

In mei 2020, aan het begin van de coronacrisis, onthulde RTL Z dat er ook problemen waren gerezen rond de voorgenomen overname van een belang in het Nederlandse Global Champions Tour (GCT), de gerenommeerde internationale springruitercompetitie van de Brabantse ondernemer Jan Tops.

Grote Nederlandse ruitersport-deal klapt door coronacrisis
Lees ook

Grote Nederlandse ruitersport-deal klapt door coronacrisis

Windhorst zou voor 169 miljoen euro de helft van het bedrijf kopen van de Amerikaanse sportinvesteerder Frank McCourt, ook eigenaar van de Franse voetbalclub Olympique de Marseille.

Maar toen de wereld door corona stil kwam te liggen en er geen springwedstrijden meer konden worden georganiseerd, wilde de Duitser van de deal af. De Amerikaan sleepte hem daarop voor de rechter.

Schadeclaim

Nadat de ruzie in de openbaarheid was gekomen, leken de partijen uiteindelijk toch nog tot een overname te komen. Maar dat bleek geen einde van de problemen; integendeel.

Uiteindelijk kwam de deal namelijk toch niet rond. In plaats daarvan nam GCT-oprichter Jan Tops het belang van McCourt begin 2022 over. Vervolgens zette de Amerikaan zijn schadeclaim tegen de Duitse investeerder door.

46 miljoen

Met succes, want in de herfst van 2022 oordeelden Nederlandse rechters al dat het investeringsbedrijf van Windhorst McCourt een schadevergoeding van 46 miljoen euro moet betalen, nog exclusief rente.

Uit de nieuwste uitspraken van de rechtbank Amsterdam blijkt dat die miljoenen niet zijn betaald. Daarom willen de Amerikanen nu de - al eerder in beslag genomen -  belangen van de investeringsmaatschappij verkopen.

Geen uitstel

Volgens de uitspraken verzocht Windhorst de rechtbank eind vorig jaar om uitstel. Dat zou nodig zijn om een financiële herstructurering van Tennor af te ronden, inclusief een akkoord met de schuldeisers.

De rechter heeft hem dat uitstel niet gegeven, en de eisen van McCourt toegewezen. Daardoor kunnen de Amerikanen de aandelen in de dochterbedrijven nu in principe verkopen. Daarvoor hebben zij een jaar de tijd. Tennor moet van de rechtbank meewerken aan een boekenonderzoek bij de dochters, en de verkoop ervan.

Diverse portefeuille

Dat zou betekenen dat Windhorst na de verkoop van voetbalclub Hertha nu zijn hele investeringsportefeuille dreigt kwijt te raken. Het gaat daarbij om belangen in onder meer vastgoed, energie, media en scheepsbouw, en in de eerder genoemde lingeriemaker La Perla.

Tegenover RTL Z liet een woordvoerder van Tennor donderdagavond echter dus weten dat de uitspraak betrekking heeft op een entiteit die geen eigenaar is van de dochterbedrijven van de investeerder. Daardoor zou er geen sprake kunnen zijn van een gedwongen verkoop van de belangen.

Raakt Lars Windhorst zijn investeringen kwijt, of ontsnapt hij langs de achterdeur?© ANP
Raakt Lars Windhorst zijn investeringen kwijt, of ontsnapt hij langs de achterdeur?

Advocaten die in de zaak optraden voor Tennor en Windhorst zijn niet erg happig om een toelichting te geven. De voormalige advocaat van Tennor, Thomas Jansen, laat weten dat zijn kantoor Windt Le Grand Leeuwenburgh zich onthoudt van commentaar. De advocaat van Windhorst, Jan Willem de Groot (Houthoff), reageerde niet op herhaalde terugbelverzoeken.

Deurwaarder: 'hele klus'

Nog voordat investeringsbedrijf Tennor tegenover RTL Z stelde dat de recente uitspraken van de Amsterdamse rechtbank niet kunnen leiden tot een gedwongen verkoop van de belangen, voorspelde de door de rechtbank aangewezen deurwaarder al dat de uitvoer daarvan nog 'een hele klus' zou worden.

"De verkoopprocedure zelf is niet zo ingewikkeld, maar wordt bemoeilijkt doordat Tennor nergens meer op reageert", aldus Henk Oude Elferink van het Amsterdamse deurswaarderskantoor Groot & Evers. "Dat is een vreemde zaak, want het gaat om veel geld. Hoe we dit gaan aanvliegen, moet ik bespreken met Stibbe", het advocatenkantoor van schuldeiser McCourt.

Waardering lastig

Omdat Tennor niet meewerkt, is het onder meer moeilijk om de belangen te waarderen, benadrukt de deurwaarder. "Zij moet van de rechter wel meewerken, maar doet dat niet. Zonder financiële stukken is het moeilijk om te bepalen wat die aandelen waard zijn."

Ook ervoer Oude Elferink dat Tennor lastig te bereiken is. "De vestiging van het bedrijf op Schiphol WTC is slechts een doorgeefluik. Daar zit soms een mevrouw die wat stukken aanneemt, verder niet. En tijdens de rechtszaak kwamen ze niet eens meer opdagen. Windhorst heb ik er al helemaal nooit gezien."

Méér beslagen

Overigens is McCourt niet de enige die beslag heeft gelegd op de belangen, meldt de deurwaarder. "Er zijn nog andere partijen. In principe moet ik stoppen met de verkoop van de belangen als er genoeg binnen is om de vordering van McCourt te voldoen. Maar in dit geval moet het proces mogelijk dus doorgaan."

Naast de nieuwe drempel die Windhorst en Tennor voor hun schuldeisers hebben opgeworpen, is het bovendien nog maar de vraag wat de belangen van Tennor daadwerkelijk waard zijn, en welke schulden daar tegenover staan. Het investeringsbedrijf werd afgelopen jaar achtervolgd door schuldeisers.

Lingeriemaker

Zelfs bij de op het eerste oog eenvoudige waardering van het belang in het beursgenoteerde lingeriebedrijf La Perla zijn vraagtekens te zetten. Op basis van de huidige koers is het hele bedrijf ruim 750 miljoen euro waard, en het belang van Tennor honderden miljoenen.

Maar gezien de dramatische verliezen, een gigantisch negatief eigen vermogen en berichten in de Britse en Amerikaanse media over wanbetalingen is het de vraag of die waardering niet achterhaald is (zie onderstaand kader).

© ANP

Ooh-la-la! La Perla

Begin 2018 kocht Lars Windhorst het Italiaanse modebedrijf La Perla. Volgens de Duitse investeerder had de destijds noodlijdende maker van kwalitatief hoogstaande lingerie en badkleding de potentie om uit te groeien tot een groot en succesvol luxemerk.

Om die ambities waar te maken, bracht Windhorst La Perla in 2019 naar de beurs van Parijs. Via zijn investeringsvehikel Tennor hield hij wel een meerderheidsbelang. Maar het succes bleef uit. De lingeriemaker bleef gigantische verliezen maken.

Curieus genoeg weerspiegelt dat zich niet in de beurswaardering. Tegen de huidige koers is La Perla op papier ruim 750 miljoen euro waard. Uit gegevens van Euronext Parijs blijkt echter dat er nauwelijks of geen handel is in het aandeel. Daardoor kan de koers met kleine aankopen en hoge biedprijzen kunstmatig hoog worden gehouden.

Daarom is het nog maar de vraag of het belang in het lingeriebedrijf daadwerkelijk genoeg kan opbrengen om de toegekende schadeclaim van de Amerikaanse sportinvesteerder McCourt te betalen. De situatie bij de overige bedrijven van Tennor is onbekend. Zij zijn niet beursgenoteerd, en hoeven hun resultaten niet openbaar te maken.

Lees meer over
Lars WindhorstFrank McCourtJan TopsTennorGlobal Champions TourLa PerlaPaardensportMode