Grote prijsverschillen tussen crematoria: 'Ze spelen in op emotie'
De prijzen voor een crematie kunnen flink verschillen, blijkt uit onderzoek van uitvaartwinkel Uitvaartland.nl. Afhankelijk van de wensen kan het honderden euro's schelen. Een ruime meerderheid van de Nederlanders wordt na overlijden gecremeerd.
Uitvaartland vergeleek de prijzen van alle 115 Nederlandse crematoria.
Een zogenoemde 'technische crematie', inclusief asbestemming (bijzetten, uitstrooien, urn begraven, et cetera) is meestal de goedkoopste optie. Bij deze vorm wordt geen bijeenkomst in een aula gehouden en vindt de crematie meestal plaats zonder bijzijn van nabestaanden.
Bij uitvaartcentrum Cremaere in Almere ben je dan het minst kwijt, namelijk 395 euro. Voor exact dezelfde 'stille crematie mét asbestemming' betaal je bij crematorium Ommeland en Stad in Eelderwolde met 1245 euro het meest. Een prijsverschil van 850 euro.
"Het is belachelijk dat dit soort prijsverschillen nog steeds voorkomen", zegt uitvaartondernemer Johan Verhofstadt van Uitvaartland.nl. "Een technische crematie is overal hetzelfde en daarom zou hier eigenlijk geen prijsverschil in moeten zitten. De overheid zou één vaste prijs moeten stellen voor een technische crematie."
Stille crematie wint aan populariteit
De stille of technische crematie wint aan populariteit. "Mensen willen vieren een afscheid liever niet in het crematorium. Ze kiezen steeds vaker voor een gezellige locatie, zoals een restaurant, kroeg of de voetbalkantine", zegt Verhofstadt. Om daar op het leven te proosten. "In veel gevallen is dat ook goedkoper", zegt hij.
De uitvaartsite onderzocht ook de prijzen voor een kop koffie en een glas wijn bij een dienst. Het goedkoopste glas wijn wordt geschonken bij crematorium De Dijk in Maassluis voor 3,25 euro.
Bij crematorium Duin en Bollenstreek in Lisse betaal je echter ruim het dubbele: 6,75 euro. Lisse is ook de duurste met een kop koffie voor 3,15 euro. Het goedkoopste bakkie krijg je bij crematorium Tilburg voor 2,20 euro.
'Niet beknibbelen'
"Bij een overlijden ben je als nabestaanden emotioneel, sta je onder stress en heb je geen tijd om prijzen te gaan vergelijken. Bovendien wil je niet beknibbelen op de uitvaart van je geliefde en daar spelen uitvaartbedrijven handig op in", zegt Leon Schouten, directeur van Uitvaartland.
Via onderstaande tool kun je de prijzen voor technische crematies of een crematie met gebruik van aula vergelijken:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Voor een crematie met gebruik van de aula (120 minuten) betaal je bij de goedkoopste aanbieder 920 euro (Cremaere in Almere). Bij de duurste is dat 2.200 euro (Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse). Een verschil van 1280 euro.
Bij Cremaere kan cremeren al voor 720 euro, daarbij mag je de kleine aula maximaal één uur gebruiken. Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.
Kleinschalig
Het ene crematorium is luxer dan de andere. Zo heb je bij de een meer opties om foto’s en video’s te vertonen dan bij de ander, of kun je op afstand meekijken naar de dienst.
Volgens Hans de Kluijver, eigenaar van Cremaere, is er bij de oprichting van zijn bedrijf bewust gekozen voor kleinschalig en goedkoop. "We zagen dat mensen vaker kiezen voor een technische crematie en het afscheid houden op een andere locatie", zegt hij.
Volgens De Kluijver scheelt dat in de prijs: "We zijn een familiebedrijf met 2,5 fte aan personeel. Heb je meer mensen of bijvoorbeeld een veel groter gebouw, dat wordt dat in de prijs doorgerekend."
Cremaere voert zo’n 1400 crematies per jaar uit. Het bedrijf is volgens de eigenaar kleinschalig. Het crematorium was ook één van de eersten met een elektrische crematieoven en draait vanwege zonnepanelen op het dak geheel energieneutraal.
'Vergelijking niet makkelijk'
Bij het duurdere crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse is het anders, zegt locatiemanager Jessica Hof. "Hier krijg je alle rust en ruimte, ook op het culinaire vlak. Alles is mogelijk van heel eenvoudig tot heel exclusief."
Volgens Uitvaartland.nl was het niet makkelijk om een prijsvergelijking te maken. Niet alle crematoria tonen de prijzen op hun website. Ook zijn er veel variabelen om rekening mee te houden, zoals het aantal minuten dat de aula mag worden gebruikt of een toeslag voor de asbestemming.
Onderzoek
Uitvaartland.nl onderzocht de prijzen per februari 2024. Het gaat om een som van kosten voor de crematie en asbestemming. Bij de prijzen voor een crematie met aulagebruik, is gekeken naar het minimaal aantal minuten dat de aula gebruikt kan worden voor 25 personen. Hier kun je het hele onderzoek terugvinden.