'Cao zorgt voor rust'

Steeds kleiner deel werknemers valt onder cao: 'Geen sprake van opdoeken'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPSteeds kleiner deel werknemers valt onder cao: 'Geen sprake van opdoeken'
RTL

Het percentage werknemers dat onder een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) valt is de laatste jaren gedaald. Hoe erg is dat? Acht vragen en antwoorden.

1. Wat is een cao eigenlijk?

In een cao staan afspraken over arbeidsvoorwaarden die werkgevers en werknemers met elkaar hebben gemaakt. Het gaat dan niet alleen om geld, maar ook om zaken zoals het aantal vakantiedagen, scholing en kinderopvang. Vakbonden onderhandelen namens de werknemers over de cao. Die is overigens ooit bedacht door werkgevers die afspraken wilden maken over lonen, om te voorkomen dat ze elkaar zouden moeten beconcurreren op dit gebied.

Niet alle werknemers vallen onder een cao, voor sommigen gelden andere afspraken, zoals een arbeidsvoorwaardenregeling. En voor zzp'ers, die geen werknemers zijn, is er helemaal geen cao.

2. Er vallen relatief steeds minder werknemers onder een cao, wat is er aan de hand?

Het absolute aantal werknemers dat onder een cao valt neemt toe, zegt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN. Maar de werkgelegenheid in sectoren waarvoor geen cao is afgesloten, (onder meer in de ICT en bij platformbedrijven, zoals bezorgers van boodschappen) groeit harder dan de werkgelegenheid in sectoren waarvoor wel een cao geldt. Daardoor is het percentage werknemers dat onder een cao valt de laatste jaren gedaald.
 
"Het is niet zo dat cao's worden opgedoekt", zegt Van der Velde. Maar volgens AWVN valt nu ruim 70 procent van de werknemers een cao, terwijl dat tien jaar geleden nog zo'n 75 procent was.
 
Volgens een Europese richtlijn moet er in de EU gestreefd worden naar een percentage van 80 procent. "Maar ik betwijfel of we dat in Nederland ooit hebben gehaald", zegt Van der Velde. Het percentage is volgens hem vrij willekeurig gekozen en heeft tot doel dat meer mensen in de EU in elk geval een minimumloon ontvangen. In sommige landen is het minimumloon namelijk via de cao geregeld. In Nederland geldt het voor iedereen, los van die cao.
Opstarttijd in callcenter is werktijd, luidt advies aan Hoge Raad
Lees ook

Opstarttijd in callcenter is werktijd, luidt advies aan Hoge Raad

3. Gaat de daling in de toekomst doorzetten?

Bedrijven in beginnende sectoren die geen cao kennen, zoals de platformeconomie of de chipsector, zullen aanvankelijk vooral bezig zijn met groeien, zegt Van der Velde. Maar als ze groter worden en meer werknemers krijgen, dan zullen ze waarschijnlijk behoefte krijgen aan standaardisatie van arbeidsvoorwaarden. Er zullen dan cao's bijkomen, denk hij.
 
Het is dan wel belangrijk dat de vakbonden voldoende leden hebben, zodat werkgevers weten dat ze onderhandelen met een partij die representatief is voor de werknemers. In sommige sectoren zijn maar weinig werknemers lid van een vakbond en dan is lastiger om te stellen dat je de werknemers vertegenwoordigt. Van der Velde durft niet te voorspellen of de organisatiegraad in de chipsector, of de platformeconomie zal groeien.

4. Hoe erg is het dat er relatief minder werknemers onder een cao vallen?

Op zich is dat niet zo heel erg, zegt Van der Velde. "Wat we niet willen is dat er een probleem ontstaat op de langere termijn. Als het percentage werknemers dat onder een cao valt steeds verder naar beneden gaat, dan is dat ongunstig." Cao's zorgen volgens hem namelijk voor arbeidsrust; er zijn immers voor een bepaalde tijd arbeidsvoorwaarden afgesproken. Ook zorgen ze voor een rechtvaardige positie van werknemers, omdat werknemers met een gelijke functie ongeveer gelijk worden betaald. Bovendien staan werknemers met zijn allen sterker dan in hun eentje.

In een sector als ICT zullen de lonen niet tot de laagste in Nederland behoren, zodat het voor die sector misschien niet zo erg is als daar relatief weinig werknemers onder een cao vallen, vult Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University, aan. Maar ook daar speelt dat er op een bepaald moment problemen kunnen ontstaan als je bij de ene baas meer geld krijgt dan bij de andere. "Je kunt wel een goede ICT 'er zijn, niet iedereen is ook een goede onderhandelaar", zegt Van der Velden.

5. Is een arbeidsvoorwaardenregeling beter dan een cao?

Bij een arbeidsvoorwaardenregeling onderhandelt de werkgever met de ondernemingsraad (or) in plaats van de vakbond. Uiteindelijk is het voor een werkgever echter aantrekkelijk om toch een cao af te sluiten, zegt Van der Velde. Vakbonden zijn namelijk beter thuis op het gebied van arbeidsvoorwaarden en als werkgever wil je liever onderhandelen met een partij die voldoende kennis van zaken heeft, aldus de woordvoerder van AWVN.
 
Over het algemeen zijn de arbeidsvoorwaarden voor werknemers die vallen onder een cao beter dan wanneer er géén sprake is van een cao, zegt Wilthagen. De cao voor de ene sector kan wel weer beter zijn dan die voor een andere.

6. Worden cao's altijd voor veel werknemers afgesloten?

Er zijn veel verschillende cao's en die verschillen ook in grootte. De grootste in Nederland is die van Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg, met 470.000 werknemers, zegt Wilthagen. Maar er zijn ook hele kleine cao's: zo vallen er maar 140 werknemers onder de cao Orgelbouw.

7. Hebben grote bedrijven altijd een eigen cao?

Een cao kan worden afgesloten voor één specifiek bedrijf, zoals Philips, of voor een hele sector, zoals Metalektro (Grootmetaal), of Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijven. Soms hebben grote bedrijven een eigen cao, maar niet altijd. Zo vallen in Nederland de werknemers van ASML, één van de grootste bedrijven in ons land, onder de cao van Metalektro.

Een bedrijf mag een eigen cao afsluiten, maar deze moet minstens zo goed zijn voor werknemers als die van de sector.

8. Wat zijn de nadelen van een cao?

Cao's zijn vaak heel gespecificeerd, aldus Wilthagen. Zo is er voor bepaalde functies een bepaald loon. Wil je als werknemers je eigen eisen stellen, dan is dat niet zo makkelijk, aldus Wilthagen. Nog een nadeel van een cao is dat je, als je in een andere sector gaat werken, daar weer een andere cao geldt. Je kunt je cao dus niet meenemen, zegt hij.

Voor werkgevers is het een nadeel dat ze een cao niet eenzijdig kunnen openbreken als het wat minder gaat, zegt Wilthagen. En buitenlandse bedrijven, die het begrip cao minder goed kennen, willen misschien niet gebonden zijn aan onderhandelingen met een vakbond, zegt hij. "Tot nu toe zijn er niet heel veel bedrijven die uit een cao willen stappen."

Lees meer over
Ton WilthagenAWVNCaoArbeidsmarktArbeidsrecht