EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in
De natuurherstelwet komt er toch. De veelbesproken wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben vandaag alsnog ingestemd.
De wet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans, die moet helpen de aantasting van de natuur te stoppen, geldt als het belangrijkste overgebleven onderdeel van de zogenoemde Green Deal. De wet is bedoeld om de natuur te herstellen, maar zit volgens tegenstanders boeren en bedrijven in de weg.
Veel weerstand
De EU begon vijf jaar geleden voortvarend met die klimaat- en milieuplannen, maar die stuiten inmiddels op veel weerstand in politiek en samenleving. Onder druk van bijvoorbeeld boerenprotesten trokken EU-landen hun steun voor de natuurherstelwet in.
Dat gold ook voor het Nederlandse kabinet, na te zijn teruggefloten door de rechtse meerderheid in de Tweede Kamer.
De natuurherstelwet ging daardoor voorlopig de ijskast in, ook al was die inmiddels flink afgezwakt, en hadden het Europees Parlement en de EU-landen in eerste instantie met die verwaterde versie ingestemd.
Groene Oostenrijkse milieuminister
De kansen voor de wet leken verkeken door de groeiende weerstand en het aanstaande aantreden van Hongarije, dat weinig opheeft met klimaat- en milieubeleid en in juli EU-voorzitter wordt.
Een groene Oostenrijkse milieuminister heeft de kansen echter doen keren. Minister Leonore Gewessler wilde zich lang van stemming onthouden, waardoor de voorstanders nipt steun tekortkwamen. Gewesslers conservatieve coalitiepartners en de deelstaten wilden de wet niet steunen.
Maar ze besloot dat op eigen houtje toch te doen, ook al dreigde haar regeringsleider naar de Europese rechter te stappen.
Wet ligt gevoelig in Nederland
In Nederland ligt deze wet gevoelig, omdat de angst bestaat dat het land nog meer 'op slot' gaat. Nederland heeft natuurlijk óók al een groot stikstofprobleem. Aan de andere kant staat de natuur hier wel echt onder druk. Volgens de Europese Commissie, die erg aandrong op deze Natuurherstelwet, verkeert een groot deel van de bodem, het water en de zeeën in Europa in slechte staat, en dat geldt zeker ook voor Nederland.
Planten- en diersoorten dreigen in Europa te verdwijnen. En dat bedreigt ook de voedselproductie in de toekomst. Daar komt bij dat de natuur sowieso te lijden heeft door klimaatverandering; door hitte, droogte of juist stortregens bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk dat de natuur kan herstellen, zegt de Europese Commissie.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Gemengde reacties
De reacties van belanghebbenden op het instemmen, zijn gemengd. Zo spreekt Frans Timmermans, partijleider van GroenLinks-PvdA, van een "mooie dag voor de Europese natuur".
"Veel dank voor Oostenrijks Groene minister", schrijft de Europese voorman van de Groenen in het Europees Parlement Bas Eickhout op X. In een verklaring onderstreept hij dat Nederland weliswaar tegen stemde, maar dat het nieuwe kabinet hier niet omheen kan: "Ze zullen plannen moeten maken om de natuur in ons land te herstellen."
Europese Hof
Ondertussen stapt de Oostenrijkse bondskanselier naar het EU-hof, omdat hij denkt dat het stemgedrag van de Oostenrijkse milieuminister onwettig is door zo op eigen houtje te beslissen.
De Finse minister van Milieu stemde tegen. Niet omdat Finland tegen natuurherstel is, maar omdat Finland zo ontzettend veel natuur heeft dat de kosten van de wet buitensporig zouden worden voor dit land. Finland vraagt dan ook om oplossingen voor de financiering, aldus minister Kai Mykkänen in Luxemburg.