Kletsnat jaar

Slecht weer funest voor oogst groente en fruit: 'Kan invloed hebben op prijs'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoSlecht weer funest voor oogst groente en fruit: 'Kan invloed hebben op prijs'
RTL

Het slechte weer van de afgelopen maanden heeft niet alleen effect op ons humeur, maar kan ook er nog eens voor zorgen dat groente en fruit duurder worden of zelfs helemaal niet beschikbaar zijn. Door hevige regen- en hagelbuien zijn vele gewassen beschadigd of verrot.

"We moeten eraan wennen dat gezond en betaalbaar voedsel uit Nederland niet vanzelfsprekend is", zegt Gerard van den Anker van de Veiling Zaltbommel, waar groente en fruit geveild wordt. 

Vorige week werd al duidelijk dat spinazie niet overal meer voorradig was. Dit zorgde bij meerdere supermarkten voor lege schappen. Ook andere andere groente- en fruitsoorten hebben het momenteel lastig in Nederland. "Er speelt meer", zegt Van den Anker, die het bijvoorbeeld heeft over kersen en rabarber, die volgens hem luxeproducten dreigen te worden. 

Regen, regen, regen

April en mei waren met respectievelijk 93 en 122 millimeter neerslag de natste april en mei sinds het begin van de metingen in 1906, meldde het KNMI aan het begin van deze maand. 

"Bijna alle verse groenten hebben last van het weer", zegt Bert Smit, onderzoeker aan Wageningen University. Dit komt doordat het overvloedige water percelen onbruikbaar maakt, gewassen laat verzuipen en zorgt voor schimmelgroei. Veel gewassen zijn noodgedwongen te laat gezaaid en gepoot. 

Invloed op prijs 

"Er zitten gaten in onze productie. We kijken van dag tot dag", zegt groenteteler Peer Schraven uit Volkel. Hij verbouwt onder meer broccoli, ijsbergsla en venkel. Hij verwacht dat de invloed op de prijzen niet enorm zal zijn, omdat supermarkten al contracten met telers hebben afgesloten. Ook met hem. "De beschikbaarheid van groenten kan wel onder druk komen te staan." 

Smit en Van den Anker denken daar anders over en zeggen de tegenvallende oogsten wel invloed hebben op de prijzen. "Het is nu wel moeilijk te zeggen hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen", aldus Smit. Volgens hem is het nog te vroeg in het jaar om concrete uitspraken te doen. Hij denkt dat een 'mooie' zomer het een en ander goed kan maken. 

Als het slechte weer wel aanhoudt, dan voorziet hij ook problemen voor de groenten in blik en glazen potjes. "Voor de conserven kan het ook een slecht jaar worden, maar hier is later pas meer over te zeggen." De prijs van frites gaat zeer waarschijnlijk ook hoger uitvallen, verwacht hij. De aardappelteelt wordt namelijk ook getroffen door het slechte weer.

Spinaziecrisis in de supermarkt: 'De grond is te nat'
Lees ook

Spinaziecrisis in de supermarkt: 'De grond is te nat'

Spinazie weer op voorraad 

Aan de 'spinaziecrisis' lijkt volgens een woordvoerder van Jumbo een einde te komen. Deze soort kan uit het buitenland gehaald worden en is in relatief korte tijd te verbouwen. De supermarktketen voorziet alleen nog problemen voor bloemkool. 

"Die halen we in deze tijd van het jaar uit Nederland, maar dat kan nu niet. Zulke voorraadproblemen als bij spinazie zullen we niet krijgen, maar de prijs voor bloemkool kan wel wat hoger uitvallen." 

Concurrent Albert Heijn laat zich niet uit over de prijs. Wel meldt de supermarktketen dat de natuur voor 'uitdagingen zorgt in open teelten zoals aardappelen, uien, spinazie, enkele kruiden en ook veel vollegrondsgroente zoals bloemkool, ijsbergsla en broccoli'. 

Richard Schouten van brancheorganisatie GroentenFruit Huis denkt dat prijzen kunnen veranderen, maar dat ze 'niet bizar' hoog zullen worden. 

'Betere voedselstrategie nodig' 

"De problemen verschillen per regio", zegt Schouten. "Kleigronden zijn bijvoorbeeld minder snel droog." Toch komen de problemen verspreid over het hele land voor, ziet ook Albert Heijn. "Het wel of niet snel kunnen afvoeren van het overvloedige water kan sterk verschillen per perceel en teelt. Daar is niet iets generieks over te zeggen."

Van den Anker hoopt dat er in Nederland een 'betere voedselstrategie' wordt ontwikkeld. Hij zou graag zien dat het, met het oog op vergunningen en bestemmingsplannen, gemakkelijker wordt om teelt te overkappen. Ook hoopt hij op meer financiële compensatie als de oogst tegenvalt en als de energieprijzen hoog zijn. "Laat dit jaar een wake-upcall zijn."