Lege schappen

Spinaziecrisis in de supermarkt: 'De grond is te nat'

Door Editie NL··Aangepast:
Spinaziecrisis in de supermarkt: 'De grond is te nat'
RTL

Problemen voor de Popeyes in ons land, want er is een ware spinaziecrisis. Door het natte weer van de afgelopen weken hebben veel telers in ons land niet kunnen zaaien, en kunnen ze nu dus ook niet oogsten. Al dat regenwater in de grond doet de spinazie namelijk niet bepaald goed.

Jumbo en Albert Heijn laten weten dat er inderdaad een tekort aan verse spinazie is, mede door de vele regenval. In de ene regio is het erger dan in de andere.

Spinazietelers zaaien doorgaans wekelijks. Spinazie groeit in ongeveer 4 à 5 weken, dus als je blijft zaaien dan kun je het ook constant oogsten. De afgelopen tijd gooide het extreem natte weer echter roet in de spinazie. "We zijn nu weer aan het opstarten", vertelt Edwin van Uijen Tuinbouw B.V. 

'Ziet er niet uit'

Wat er de afgelopen weken is gegroeid, ziet er niet best uit. Edwin: "Wat betreft de spinazie die nu op het land staat, is het wel klaar. De grond is te nat, dus de wortels sterven af en dan gaan de gewassen kapot."

Vervuilde spinazie en croissants met metaal: zo werken terugroepacties
Lees ook

Vervuilde spinazie en croissants met metaal: zo werken terugroepacties

Ook spinazieteler Adrie van den Einden heeft er last van. "De spinazie is heel gevoelig. Door de nattigheid schiet-ie in de stress, ontstaan er schimmels en worden de bladeren geel. Dan is de houdbaarheid slecht en het ziet er niet uit." 

Niet bestand tegen extreem weer

De laatste jaren zien we wel vaker extreem weer: of het nu gaat om lange periodes van hitte en droogte of juist eindeloos veel regenbuien. "We hebben heel weinig teelten die tegen extreem weer bestand zijn", vertelt Judith van de Mortel van HAS Green Academy. 

Zo gaat het volgens haar ook slecht met de aardappelteelt. "De plantjes en de zaden rotten weg. We zien ook dat bijvoorbeeld de teelt van suikerbieten, maïs voor veevoer en spelt niet floreert. Daar zullen we dus minder opbrengsten van hebben, met als gevolg dat er minder in de supermarkt zal liggen en dat alles duurder wordt."

Nieuwe manieren

Daarom wordt gekeken naar nieuwe manieren van groente telen. "We zijn in Nederland volop bezig met het testen van allerlei nieuwe teelten die klimaatrobuuster zijn", zegt ze. "We kijken: wat past nu binnen ons klimaat?" 

Van de Mortel gaat verder: "Olifantsgras is bijvoorbeeld bestand tegen veel meer droogte en hitte. We kijken ook naar teelten die bestand zijn tegen overvloedig water, zoals de teelt van de lisdodde. Die wordt nu alleen voornamelijk ingezet voor bouwmateriaal en nog niet voor voeding."

Er valt ook op andere gebieden nog winst te behalen. "We moeten water vasthouden in periodes met droogte en juist af zien te voeren in natte tijden."

Begin juli

Voor de spinazieliefhebbers glooit er hoop aan de horizon. De Albert Heijn zegt in elk geval begin juli weer een 'betere en hopelijk volledige beschikbaarheid' aan verse spinazie te hebben. Wie tot die tijd voor een leeg schap staat en écht niet kan wachten, kan gaan voor de ingevroren variant.